Zagreba Lajfhaki

Sočan plod sprječava anemiju, pomaže pri mršavljenju i štiti kožu

Slatko i sočno, ovo voće nas hladi u vrućim ljetnim danima, a istovremeno nudi značajne blagodati – Nije slučajno, jer mu ime dolazi od grčke riječi “nektar”, pića bogova iz grčke mitologije

Koliko god ljeto bilo isprepleteno lubenicom, dinjom i trešnjama, ove sezone u kuhinjskoj voćnoj zdjeli nedostaje jedno voće: nektarina. Bogato vitaminima B3, A i C, mineralima poput mangana i željeza, kalijem, antioksidansima i vlaknima, ima malo masti i kalorija, kao i većina voća. Pogledajmo zdravstvene dobrobiti jedenja nektarina:

Pomaže u sprječavanju anemije

Konzumacija nektarina u kombinaciji s hranom bogatom željezom može spriječiti anemiju. Vitamin C ovog voća može pomoći tijelu da bolje apsorbira željezo iz hrane.

Štiti od bolesti

Zbog antioksidansa, ali i visoke koncentracije vitamina C, nektarine se smatraju jednim od najboljih saveznika u borbi protiv oksidativnog stresa. Sukladno tome, jačaju imunološki sustav sprječavajući razne kronične bolesti, poput bolesti srca i Alzheimerove bolesti. Flavonoidi posebno pomažu u sprječavanju slabljenja funkcije mozga povezanog sa starenjem, dok antocijanini igraju ulogu u smanjenju upale i bolesti srca.

Smanjuju šanse od raka

Istraživanje na više od 470.000 odraslih osoba u dobi od 51 do 70 godina pokazalo je značajna povezanost između povećanog unosa voća, uključujući nektarine, i smanjenog rizika od raka pluća kod muškaraca. Studija je povezala ove dobrobiti s antioksidativnom aktivnošću ovog voća. U skladu s tim, studija u laboratorijskom okruženju u epruveti pokazala je slične rezultate, promatrajući da je ekstrakt breskve pomogao inhibirati proliferaciju stanica raka dojke.

Pomaže u mršavljenju

Kao dobar izvor vlakana, nektarine pojačavaju osjećaj sitosti. Isto tako, konzumiranje puno niskokaloričnih voća i povrća može pospješiti gubitak težine umjesto visokokaloričnih grickalica s malo hranjivih tvari. Četverogodišnje istraživanje na 73.737 žena s normalnim indeksom tjelesne mase (BMI) povezalo je svaku dnevnu porciju voća s prosječnim gubitkom težine od 0,27 kg.

Poboljšavaju zdravlje kože

Bakar, vitamin B3 i vitamin A sadržani u nektarinama potiču zdrav izgled kože. Bakar štiti kožu od oštećenja pospješujući proizvodnju kolagena, dok vitamin B3 štiti stanice kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama.

Pročitajte također:

Antioksidativno povrće koje se bori protiv anemije i štiti pamćenje i vid

Željezo: Tri namirnice koje povećavaju njegovu apsorpciju

Protiv starenja: tri vrhunska vitamina koja štite kožu od sunca

Exit mobile version