Sočan sok snažnog antimikrobnog djelovanja koji uništava bakterije

Korištenje prirodnih sastojaka u “borbi” protiv bakterijskih infekcija otvara nove puteve u razvoju prirodnih, jednostavnih i pristupačnih tretmana

THE salmonela je dobro poznata superbakterija koja se obično prenosi hranom, izaziva strah i zabrinutost jer je povezana s nizom ozbiljnih simptoma trovanje hranom. To potencijalno može dovesti do hospitalizacije i, u ekstremnim slučajevima, čak i smrti. Indikativno je da se, prema podacima EODY-a, svake godine u Grčkoj jave stotine slučajeva salmoneloze, dok se u SAD-u godišnje otruje oko 1,35 milijuna ljudi, a više od 400 umre, piše u članku New York Times.

Novo otkriće tima stručnjaka sa Sveučilišta Cornell u New Yorku o određenom sastojku koji se čini sposobnim za borbu protiv salmonele, kao i drugih bakterija, izuzetno je važan razvoj. Konkretno, prema relevantnoj publikaciji o Mikrobiološki spektarThe sok od rajčice je ona prirodna komponenta koja nas može zaštititi od štetnog djelovanja niza bakterija koje napadaju probavni i mokraćni sustavuključujući Salmonella Typhi i E coli.

Istraživački tim otkrio je, posebice, da sok od rajčice sadrži određene peptidi sa jakim antimikrobnim djelovanjem, što doprinosi njegovoj učinkovitosti protiv salmonele. Dva peptida, posebno tdAMP-1 i tdAMP-2, pokazala su se osobito učinkovitima, čak i protiv otpornih na lijekove i hipervirulentnih sojeva Salmonella Typhi. Riječ je o male bjelančevinekoji djeluju tako što razgrađuju bakterijsku membranu i uzrokuju smrt bakterija. Ova se metoda razlikuje od načina djelovanja tradicionalnih antibiotika, nudeći novi, obećavajući novi put za antimikrobnu terapiju.

U drugom koraku, studija je istražila šire implikacije ovog otkrića testiranjem učinkovitosti soka od rajčice i tdAMP-a protiv drugih patogena, uključujući netifusnu salmonelu i uropatogenu E. coli. Rezultati su bili obećavajući, ukazujući na potencijal proizvoda koji se temelje na rajčica kao jedan prirodna, pristupačna sredstva za borbu protiv raznih bakterijskih infekcija.

“Naš glavni cilj u ovoj studiji bio je otkriti mogu li rajčica i njezin sok ubiti crijevne patogene, uključujući Salmonella Typhi, i, ako je tako, koja su svojstva odgovorna za ovaj povoljan učinak”, objašnjava voditelj istraživanja Jeongmin Song, Ph.D., izvanredni profesor na Odsjeku za mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta Cornell. “Naše istraživanje je pokazalo da oni mogu osloboditi tijelo crijevnih bakterija, poput salmonele”.

S obzirom na globalni izazov koji stvara otpornost na antibiotike, istraživači kažu da ovakva otkrića otvaraju nove mogućnosti za liječenje zaraznih bolesti korištenjem svakodnevnih namirnica. Ova studija ne samo da poboljšava razumijevanje zdravstvenih dobrobiti rajčice, već također utire put za razvoj novih, prirodnih antimikrobnih tretmana. „Rajčice su lako dostupne i pristupačne povrće koje nudi niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim bioaktivnim spojevima kao što su antioksidansi i antimikrobna sredstva. Međutim, za razliku od široko priznatih antioksidativnih svojstava rajčice, njihova antimikrobna svojstva ostaju uglavnom neistražena.” ističu istraživači.

S obzirom na njihovu dostupnost, pristupačnost i popularnost, rajčice bi mogle igrati važnu ulogu kao alternativni antimikrobni agensi.

Čitaj više:

Greška koju činimo i rajčica gubi svoje antikancerogeno djelovanje

Grimizno povrće koje štiti od raka i osteoporoze

Proteini nisu samo u mesu – Otkrijte 8 voća s proteinima i stavite ih na svoj tanjur

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki