Ima li jedenje cijelog voća i cijeđenje soka iste prehrambene prednosti? Stručnjak odgovara
Naša prehrana ima izravan utjecaj na naše zdravlje i dobrobit, a konzumacija voća jedan je od najzdravijih načina unosa hranjivih tvari. Međutim, često se postavlja pitanje nudi li više koristi voćni sok ili cijelo voće. Odgovor je jasan: bolje je jesti cijelo voće.
Prije svega, glavna razlika između soka i cijelog voća je nedostatak vlakana u soku. Kako ističe Dan Remley, izvanredni profesor na Državnom sveučilištu Ohio biljnih vlakana neophodni su za funkcioniranje probavnog sustava, snižavanje kolesterola i balansiranje razine šećera u krvi. “Jedenje naranče ili jabuke osigurava i vlakna i sokističe Remley.
Kada konzumiramo cijelo voće, biljnih vlakana sadržani u mesu i koži igraju važnu ulogu u regulacija apsorpcije prirodnih šećera. Ovo znači da naša tijela apsorbiraju šećere sporije, izbjegavajući nagle skokove u razini šećera u krvi. Naprotiv, sok, čak i svježi, može dovesti do bržeg porasta zbog nedostatka ovih vlakana, budući da je značajan dio pulpe, kao i kore, izostavljen iz soka.
Osim toga, cijeli plodovi su bogati vitamine i hranjive tvari, nprčesto koncentrirana u guliti njihov. Primjerice, kora jabuke, grožđa i borovnice sadrži karotenoide i flavonoide, antioksidanse koji jačaju imunološki sustav i štite od bolesti.
POVEZANI ČLANCI
Što učiniti
Ako se ipak odlučite za sok, radije birajte barem 100% prirodni sok, jer sadrži veće koncentracije vitamina i minerala. Naposljetku, Remley predlaže alternative za ograničavanje konzumacije sokova, kao što je voda s voćem ili ljekovitim biljem, limunada s medom i raspršivač gazirane vode i malo soka, koji nude okus i hranjive tvari bez viška šećera soka. U svakom slučaju, kako bi dobili maksimalnu korist za zdravljebirajte cijele plodove.
Pročitajte također:
Mošusno voće koje potiče kolagen i povećava apsorpciju željeza
Dijeta koja umara i iscrpljuje tijelo – Tajne stimulacije
Dijeta koja kvari raspoloženje – Kretanje koje ga popravlja