Ova ljetna tjestenina s imam baildi umakom zaslužit će zasluženo istaknuto mjesto na vašem stolu.
od strane Dine Nikolaou
Spremno za 1:15′
Materijali
500 g Špageti br. 6
5 Tsakonic patlidžana, prerezanih na pola
½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 luka, narezana na ploške
1 žličica slatka pasta od rajčice
2 češnja češnjaka, pasirana
1 kg zrelih rajčica, naribanih
¼ šalice balzamičnog octa
2 žličice rođendanska juha
½ šalice nasjeckanog lišća peršina
¼ šalice nasjeckanih listova mente
prstohvat suhog timijana
1 šalica fete, krupno naribane
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Oštrim nožem duboko zarežite patlidžane (njihovo meso) poprečno. Dobro ih posolimo, prevrnemo u cjedilo i ostavimo oko 1 sat da iscijede tekućinu. Isperite ih hladnom vodom i osušite upijajućim papirom.
Zagrijte pećnicu na 180°C, ventilator. Patlidžane pospite s 1-2 žličice. žlicu ulja i pecite ih 40 minuta, dok ne omekšaju. Pustimo ih da se malo ohlade i krupno nasjeckamo.
Zagrijte preostalo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i propirjajte luk. Posolite ih i smanjite vatru sa srednje na najnižu i nastavite pirjati 2-3 minute, dok ne omekšaju bez da zagore. Dodajte pastu, češnjak, rajčice, sol i papar. Neka se umak kuha 10-tak minuta, dok se ne zgusne.
Dodajte patlidžane, ocat, peršin, začinsko bilje i dobro promiješajte. Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju, ocijedite i odmah poslužite sa žlicom za špagete zajedno s umakom i posnim sirom.
časopis za masline.gr