Zagreba Lajfhaki

Što “srezati” u prehrani kako biste izbjegli rizik od dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti

Izbacivanjem 10 kriški slanine tjedno iz prehrane sprječavamo nastanak kroničnih i opasnih bolesti, poput dijabetesa ili raka

Smanjenje potrošnje prerađeno meso protiv 30% mogao spriječiti tisuće slučajeva dijabetes, rak i kardiovaskularne bolesti na SAD u svemiru star deset godina prema studiji objavljenoj u časopisu “The Lancet Planetary Health”. Ova količina je ekvivalentna otprilike 10 kriški slanine tjedno.

Istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu i Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu razvili su alat za simulaciju procijeniti višestruke zdravstvene učinke smanjenja konzumacije prerađenog mesa i neliječeno crveno meso. Točnije, koristili su podaci iz nacionalnog zdravstvenog istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). stvoriti simulirani, reprezentativni uzorak odrasle populacije SAD-a. Učinci su procijenjeni u ukupnoj populaciji i zasebno prema dobi, spolu, prihodima kućanstva i etničkoj pripadnosti.

Dok su mnoga istraživanja identificirala veze između visokih razina konzumacije prerađenog mesa i kroničnih bolesti, malo ih je procijenilo utjecaj na višestruke zdravstvene ishode. Neka prethodna istraživanja također sugeriraju da neprerađeno crveno meso može pridonijeti riziku od kroničnih bolesti, ali dokazi su još uvijek ograničeni.

Istraživači su procijenili da smanjenje za 1/3 prerađenog mesa u prehrani mogao spriječiti više od 350.000 slučajeva dijabetesa, 92 500 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 53 300 slučajeva raka debelog crijeva u jednom desetljeću. Smanjenje potrošnje prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa za 30% dovelo bi do 1.073.400 manje slučajeva dijabetesa, 382.400 manje slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 84.400 manje slučajeva raka debelog crijeva.

Konačno, smanjenje unosa samo neprerađenog crvenog mesa za 30% dovelo bi do 732 000 manje slučajeva dijabetesa, 291 500 manje slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 32 200 manje slučajeva rak crijeva. Otkriće da se većina slučajeva bolesti sprječava smanjenjem neprerađenog crvenog mesa djelomično je posljedica činjenice da je prosječni dnevni unos neprerađenog crvenog mesa veći od prerađenog, ističu istraživači.

Istraživački tim napominje da ove procjene treba tumačiti s oprezom i da su potrebna dodatna istraživanja.

Pročitajte također:

Ovo je najopasnija namirnica za srce – 150 grama vrtoglavo povećava rizik

Saznajte koliko vam vremena “krade” kobasica iz života, a koliko vam daje šaka oraha

Rak prostate: kriva dijeta koja povećava rizik od bolesti

Exit mobile version