Zagreba Lajfhaki

Što učiniti ako vam ponestane neljepljivog papira

Neljepljivi papir, papir za pečenje ili masni papir, kako ga zovu stariji, nešto je što se sve češće koristi u kulinarstvu i slastičarstvu. I dok smo ga prije nalazili u specijaliziranim prodavaonicama i pekarama, sada se na policama supermarketa mogu pronaći cijele rolice i već rezani listovi.

Čak i ako vam je ponestalo, jer ste zaboravili kupiti neljepljivi papir prilikom posljednjeg posjeta supermarketu, što možete učiniti? Rješenja uvijek ima.

Ako pitate svoju majku ili baku

Reći će vam da su pek papir koristili samo kada su morali napraviti neki poseban recept “na pek papiru”, kao što je kleftiko ili neku ribu na žaru, ili kada su uzimali limove iz susjedne pećnice, kako bi ispekli velike količine kurabica, melomakrona. ili uskrsni kolači pereci.

Za sve druge pripreme koristili su ulje ili maslac. Kako; Jednostavno su kistom rasporedili masnu tvar po posudi koju su namjeravali koristiti. Jednostavan? Jednostavan!

Za tijesta i slatkiše, poput kolača, nije bio potreban neljepljivi papir. Polutnjak je bio dovoljan. To je stara tehnika, sa sastojcima koje uvijek nalazimo u kuhinji.

Da se naša slastica ne bi zalijepila za kalup ili lim za pečenje, dodajte malo maslaca i brašna. Posudu kistom premažite maslacem i pospite brašnom da prekrije cijelu površinu. Okrenite i lagano tucite da se otrese višak brašna. Na taj način napravimo zaštitni sloj i onda ulijemo naše tijesto. Neće se zalijepiti.

Za slane pripreme

Ako želite peći meso ili povrće u pećnici, a nemate papir za pečenje, osim što tavu namažete kistom i uljem, postoji još jedno rješenje koje će vašem jelu dati dodatnu finoću.

Temeljito ćete oprati i osušiti velike listove povrća u tavi, zelene salate, kupusnjače, ledenicu ili zelenu salatu ili čak razno zelje. Raširite ih po tavi, malo nauljite, još da daju okus, i na njih stavite meso ili povrće koje želite peći. Neće se lijepiti i upijat će mirise i okus lišća.

Zadnjih godina sve više koristimo i listove banane za razna pečenja u pećnici – ali s obzirom da ih nalazimo u specijaliziranim trgovinama prehrambenim proizvodima, lakše je pronaći neprianjajući papir nego list banane. Ali ovo je također prijedlog.

Mala investicija

Ako ste organizacijski tip i razmišljate dugoročno, možda bi bilo dobro uložiti u posebne silikonske površine za pečenje. Dolaze u raznim dizajnima, bojama i veličinama. Kupit ćete ih jednom i koristiti ih mnogo više. Pripremit ćete svoje poslastice, oprati površine, pustiti ih da se dobro osuše i bit će ponovno spremne za korištenje. Više nikada nećete pomisliti da u ormariću nemate neljepljivi papir.

Najveća investicija

Naravno, najveća investicija koju možete napraviti je neprianjajuće posuđe s posebnim premazom. Ne trebate im ništa dodavati, ni ulje ni maslac, niti imate pri ruci listove neprianjajućeg papira. Nije li fantastično? Da, pod uvjetom da se dobro brinete o njima: posebne lopatice, silikonske, plastične ili drvene, posebno pranje i zapamtite da je uporaba oštrih predmeta strogo zabranjena. Ovo posuđe je relativno skupo, zahtijeva puno brige u korištenju i čišćenju i nema posebno dug životni vijek, morat ćete ga zamijeniti u jednom trenutku.

Tvoj izbor.

časopis za masline.gr

Exit mobile version