27 namirnica koje biste trebali imati u svojim ormarićima kako biste se zdravo hranili u svakom međuobroku i obroku
- Ribana rajčica iz konzerve: Rajčica u umaku bogatija je od sirove antioksidansom i antikancerogenim likopenom. Idealno za brzi umak ili kao temeljac za juhu.
- Sardine u konzervi: Puna Omega 3 masnih kiselina, kalcija iz kostiju, fosfora i vitamina D. Za salatu uvijek imam tunjevinu iz konzerve.
- leća: Bogati vlaknima i kalijem, bore se protiv zadržavanja i nadutosti. Izvrsna u juhi, ali i dobra proteinska baza za salate.
- kvinoja: Bez glutena i lako probavljiv, sadrži željezo i kalcij te sve esencijalne aminokiseline potrebne vašem tijelu. Odlično uz grilano povrće i feta sir.
- Smeđa riža: Hranjiviji od bijelog jer sadrži više vitamina i minerala.
- Zob: To je vjerojatno najbolji doručak koji možete pojesti (iako i ja prečesto jedem jaja). Ima nizak glikemijski indeks, hranjiv je i spaja se s mnogim okusima.
- Tjestenina od punog zrna pšenice: S više vlakana, zasitniji su od špageta od bijelog brašna. Također su bogatije cinkom i željezom.
- Rižine napolitanke: Moj lagani zalogaj.
U ormaru
- Bilje i začini: Daju okus pa ne morate dodavati previše soli. Uvijek imam slatki čili i kurkumu.
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje: Ova mononezasićena masnoća pomaže u zaštiti od bolesti srca.
- Balsamico ocat: Sadrži antioksidanse. Zajedno s maslinovim uljem napravit ćete zdrav i aromatičan vinaigrette.
- Med: Zaslađuje kašu, jogurt pa čak i voće ako želite brzi desert. Savjet: Što tamniji, to je bogatiji antioksidansima.
- Planinski čaj, bilje: Osim bogate arome, planinski čaj ima mnogo antioksidansa. Često također radim mješavinu različitih biljaka za dekokciju. Moja omiljena kombinacija: kadulja-louisiana-hibiskus.
- Crna čokolada: Pun magnezija i antioksidansa. Otopite ga u vodenoj kupki i napravite umak s jagodama, bananom ili bilo kojim voćem za brzi zdravi desert. Odaberite onaj s najmanje 70% kakaa i provjerite udio šećera.
- Umak od soje: Bogatog okusa i malo masti, ali odaberite verziju s niskim udjelom natrija,
- Tahini: Izvrstan izvor proteina i kalcija i odličan doručak. Nedavno istraživanje pokazalo je da 1 žlica. dnevno također može smanjiti kolesterol. Namažite ga na krišku kruha ili rižinu oblatnu samog ili s medom ili ga dodajte preljevu za salatu.
- Češnjak: Snažan antioksidans i antiseptik, smatra se da smanjuje kolesterol. Pirjajte ga u pomfritu, zapecite s povrćem ili pomiješajte s maslinovim uljem za kruh s češnjakom.
U zdjeli s voćem
- Banana: Uz sezonsko voće uvijek kod kuće! Više volim nakon vježbanja – bogat je kalijem – i za ured. Savjet: kako ne bi pocrnili, omotajte vrh grozda folijom.
U hladnjaku
- Kečap: Bogata je likopenom. Ali umjereno, jer sadrži šećer.
- Temeljac kocke: Dodaju okus hrani. Ja biram kocke s manje soli.
- Jaje: Bogat proteinima i vitaminima B kompleksa (kolin), A, D i jodom. Jaja se mogu napraviti za večeru, doručak, užinu ili čak ručak. Ujutro poširano na tostu, kuhano u salatama ili brza kajgana s puno povrća za ručak ili večeru.
- Senf: Puno okusa s malo kalorija i malo masti. Kažu da se bori protiv zatvora!
- Kuhani grah: Kuham gotovo svake nedjelje i imam ih u hladnjaku za salate, temeljce za vegetarijanske hamburgere ili čak za pripremu u pećnici. Prepun proteina, idealna je namirnica s niskim glikemijskim indeksom.
- Krastavci i mrkva: Mrkvu narezanu na štapiće uvijek imam u teglici za ponijeti sa sobom kao međuobrok na posao. Krastavci, jer dugo rezani gube svježinu, režem ih kad želim nešto grickati i napraviti lagani umak od jogurta.
- Jogurt: Proteini i dobri probiotici u jednoj superhrani. Odličan međuobrok, čak i obrok, s mnogo načina jesti, bilo slatko ili slano.
U zamrzivaču
- Smrznuto povrće: Zadržavaju mnoge hranjive tvari. Uvijek imam grašak, kukuruz, brokulu. I za 10 minuta imam hranu!
- Komadići voća: Nepojedeno voće uvijek stavljam u zamrzivač u komadima. Savršene su za smoothije ali i za moj brzinski desert: smrznuta banana, kakao i maslac od kikirikija u blenderu.
oblik.gr