Zagreba Lajfhaki

Što uvijek imati u svojoj kuhinji ako se zaista želite zdravo hraniti

27 namirnica koje biste trebali imati u svojim ormarićima kako biste se zdravo hranili u svakom međuobroku i obroku

  • Ribana rajčica iz konzerve: Rajčica u umaku bogatija je od sirove antioksidansom i antikancerogenim likopenom. Idealno za brzi umak ili kao temeljac za juhu.
  • Sardine u konzervi: Puna Omega 3 masnih kiselina, kalcija iz kostiju, fosfora i vitamina D. Za salatu uvijek imam tunjevinu iz konzerve.
  • leća: Bogati vlaknima i kalijem, bore se protiv zadržavanja i nadutosti. Izvrsna u juhi, ali i dobra proteinska baza za salate.
  • kvinoja: Bez glutena i lako probavljiv, sadrži željezo i kalcij te sve esencijalne aminokiseline potrebne vašem tijelu. Odlično uz grilano povrće i feta sir.
  • Smeđa riža: Hranjiviji od bijelog jer sadrži više vitamina i minerala.
  • Zob: To je vjerojatno najbolji doručak koji možete pojesti (iako i ja prečesto jedem jaja). Ima nizak glikemijski indeks, hranjiv je i spaja se s mnogim okusima.
  • Tjestenina od punog zrna pšenice: S više vlakana, zasitniji su od špageta od bijelog brašna. Također su bogatije cinkom i željezom.
  • Rižine napolitanke: Moj lagani zalogaj.

U ormaru

  • Bilje i začini: Daju okus pa ne morate dodavati previše soli. Uvijek imam slatki čili i kurkumu.
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje: Ova mononezasićena masnoća pomaže u zaštiti od bolesti srca.
  • Balsamico ocat: Sadrži antioksidanse. Zajedno s maslinovim uljem napravit ćete zdrav i aromatičan vinaigrette.
  • Med: Zaslađuje kašu, jogurt pa čak i voće ako želite brzi desert. Savjet: Što tamniji, to je bogatiji antioksidansima.
  • Planinski čaj, bilje: Osim bogate arome, planinski čaj ima mnogo antioksidansa. Često također radim mješavinu različitih biljaka za dekokciju. Moja omiljena kombinacija: kadulja-louisiana-hibiskus.
  • Crna čokolada: Pun magnezija i antioksidansa. Otopite ga u vodenoj kupki i napravite umak s jagodama, bananom ili bilo kojim voćem za brzi zdravi desert. Odaberite onaj s najmanje 70% kakaa i provjerite udio šećera.
  • Umak od soje: Bogatog okusa i malo masti, ali odaberite verziju s niskim udjelom natrija,
  • Tahini: Izvrstan izvor proteina i kalcija i odličan doručak. Nedavno istraživanje pokazalo je da 1 žlica. dnevno također može smanjiti kolesterol. Namažite ga na krišku kruha ili rižinu oblatnu samog ili s medom ili ga dodajte preljevu za salatu.
  • Češnjak: Snažan antioksidans i antiseptik, smatra se da smanjuje kolesterol. Pirjajte ga u pomfritu, zapecite s povrćem ili pomiješajte s maslinovim uljem za kruh s češnjakom.

U zdjeli s voćem

  • Banana: Uz sezonsko voće uvijek kod kuće! Više volim nakon vježbanja – bogat je kalijem – i za ured. Savjet: kako ne bi pocrnili, omotajte vrh grozda folijom.

U hladnjaku

  • Kečap: Bogata je likopenom. Ali umjereno, jer sadrži šećer.
  • Temeljac kocke: Dodaju okus hrani. Ja biram kocke s manje soli.
  • Jaje: Bogat proteinima i vitaminima B kompleksa (kolin), A, D i jodom. Jaja se mogu napraviti za večeru, doručak, užinu ili čak ručak. Ujutro poširano na tostu, kuhano u salatama ili brza kajgana s puno povrća za ručak ili večeru.
  • Senf: Puno okusa s malo kalorija i malo masti. Kažu da se bori protiv zatvora!
  • Kuhani grah: Kuham gotovo svake nedjelje i imam ih u hladnjaku za salate, temeljce za vegetarijanske hamburgere ili čak za pripremu u pećnici. Prepun proteina, idealna je namirnica s niskim glikemijskim indeksom.
  • Krastavci i mrkva: Mrkvu narezanu na štapiće uvijek imam u teglici za ponijeti sa sobom kao međuobrok na posao. Krastavci, jer dugo rezani gube svježinu, režem ih kad želim nešto grickati i napraviti lagani umak od jogurta.
  • Jogurt: Proteini i dobri probiotici u jednoj superhrani. Odličan međuobrok, čak i obrok, s mnogo načina jesti, bilo slatko ili slano.

U zamrzivaču

  • Smrznuto povrće: Zadržavaju mnoge hranjive tvari. Uvijek imam grašak, kukuruz, brokulu. I za 10 minuta imam hranu!
  • Komadići voća: Nepojedeno voće uvijek stavljam u zamrzivač u komadima. Savršene su za smoothije ali i za moj brzinski desert: smrznuta banana, kakao i maslac od kikirikija u blenderu.

oblik.gr

Exit mobile version