od Argyrosa Barbarigoua
Spreman za 45′
Materijali
4 lista kore
4 zrele kruške ili jabuke
1/2 sp. ljeska
3/4 sp. šećer u prahu
1 žlica nezaslađeni kakao
1 prstohvat soli
2 žlice pralina
3 žlice topljeni maslac
3 žlice granulirani šećer
prašak za pecivo i kakao za posipanje
sladoled od vanilije za posluživanje
Provedba
Za čokoladnu štrudlu i lisnato tijesto voće mora biti zrelo i mekano. Ako nisu, očistite ih, narežite na tanke ploške i stavite u lonac. Poškropite ih s malo vode i ostavite nekoliko minuta na vrlo laganoj vatri dok ne omekšaju. Ocijedite ih i osušite na upijajućem papiru.
Ako su plodovi zreli, očistite ih i narežite na tanke ploške, stavite u zdjelu i iscijedite limun da ne pocrne. Pomiješajte ih i ostavite sa strane.
Zagrijte pećnicu na 160ºC na zraku i stavite lim unutra da se zagrije.
Pecite lješnjake 10′ na 200ºC i ostavite da se dobro ohlade.
Možemo ih peći i u neprianjajućoj tavi na srednjoj temperaturi uz redovito miješanje.
Stavite ih u blender sa šećerom, kakaom i soli. Nasjeckamo ih. Ne meljemo ih dugo jer lješnjaci daju ulje.
Otvorite koru iz paketa i raširite je na pek papir. Premažite ga otopljenim hladnim maslacem. Pospite malo šećera po cijeloj površini lista.
Na to rasporedite drugi list, premažite maslacem i pospite šećerom. Ponavljamo s 3. listom i na kraju s 4. listom.
Premažite joj površinu maslacem, ostavljajući zamišljeni razmak od 3 cm po obodu i posipajte površinu mljevenim kakaovim lješnjacima.
Rasporedite kruške po listovima i tu i tamo pospite malo čokoladne praline.
Prostor uokolo premažite maslacem i uz pomoć papira za pečenje počnite motati. Dok ga motate u roladu, stranice uvucite unutra kako biste uhvatili nadjev. Sa spojem prema dolje stavite ga na vruću tavu.
Pecite savijaču oko 30 minuta dok dobro ne porumeni.
Možda malo karamele curi s listova ali to je normalno. Ostavite da odstoji 5′.
Savijaču narežite na deblje ploške i poparite na pari s kakaom. Poslužite sa sladoledom od vanilije.
argiro.gr