Zagreba Lajfhaki

Štrudla sa čokoladom i voćem

od Argyrosa Barbarigoua

Spreman za 45′

Materijali

4 lista kore

4 zrele kruške ili jabuke

1/2 sp. ljeska

3/4 sp. šećer u prahu

1 žlica nezaslađeni kakao

1 prstohvat soli

2 žlice pralina

3 žlice topljeni maslac

3 žlice granulirani šećer

prašak za pecivo i kakao za posipanje

sladoled od vanilije za posluživanje

Provedba

Za čokoladnu štrudlu i lisnato tijesto voće mora biti zrelo i mekano. Ako nisu, očistite ih, narežite na tanke ploške i stavite u lonac. Poškropite ih s malo vode i ostavite nekoliko minuta na vrlo laganoj vatri dok ne omekšaju. Ocijedite ih i osušite na upijajućem papiru.

Ako su plodovi zreli, očistite ih i narežite na tanke ploške, stavite u zdjelu i iscijedite limun da ne pocrne. Pomiješajte ih i ostavite sa strane.

Zagrijte pećnicu na 160ºC na zraku i stavite lim unutra da se zagrije.

Pecite lješnjake 10′ na 200ºC i ostavite da se dobro ohlade.

Možemo ih peći i u neprianjajućoj tavi na srednjoj temperaturi uz redovito miješanje.

Stavite ih u blender sa šećerom, kakaom i soli. Nasjeckamo ih. Ne meljemo ih dugo jer lješnjaci daju ulje.

Otvorite koru iz paketa i raširite je na pek papir. Premažite ga otopljenim hladnim maslacem. Pospite malo šećera po cijeloj površini lista.

Na to rasporedite drugi list, premažite maslacem i pospite šećerom. Ponavljamo s 3. listom i na kraju s 4. listom.

Premažite joj površinu maslacem, ostavljajući zamišljeni razmak od 3 cm po obodu i posipajte površinu mljevenim kakaovim lješnjacima.

Rasporedite kruške po listovima i tu i tamo pospite malo čokoladne praline.

Prostor uokolo premažite maslacem i uz pomoć papira za pečenje počnite motati. Dok ga motate u roladu, stranice uvucite unutra kako biste uhvatili nadjev. Sa spojem prema dolje stavite ga na vruću tavu.

Pecite savijaču oko 30 minuta dok dobro ne porumeni.

Možda malo karamele curi s listova ali to je normalno. Ostavite da odstoji 5′.

Savijaču narežite na deblje ploške i poparite na pari s kakaom. Poslužite sa sladoledom od vanilije.

argiro.gr

Exit mobile version