Grah se smatra čudesnom mahunarkom, no mnogi ga izbjegavaju jer uzrokuje dosadnu nadutost – Evo kako se nositi s tim problemom
Moguće, misao koja vas sprječava da češće kušate grahbiti oteklina koju uzrokuju. “Grah spada u jedinstvenu kategoriju superhrane jer je izvor proteina, ali je i složen ugljikohidrat.“, prema riječima dr. Mopelola Adeyemo, klinička nutricionistica u Zdravlje UCLA u Los Angelesu.
“Samo pola šalice crnog graha sadrži 8 grama vlakana. To je otprilike to 25% ukupnih vlakana koja su vam potrebna dnevno“, dodaje dr. Adeyemo.
Napomenimo i da su ove mahunarke također izvrsne izvor biljnih proteina. Također pola šalice graha uključuje 300-500 miligrama kalija koji ima vitalnu ulogu u kontrola krvnog tlaka. Ove mahunarke sadrže i “hrabre” količine bakra, folne kiseline, željeza, magnezija i vitamina B6.
Prednosti ne staju ovdje, jer prema riječima stručnjaka, “the biljnih vlakana od graha, smanjiti količinu kolesterola koji se apsorbira tijekom konzumacije hrane, šećer u krvi, spriječiti zatvor, štite od raka debelog crijeva i pomažu u održavanju težine». Istraživanja su pokazala da je redovita konzumacija graha povezana s manjom tjelesnom težinom i manjim opsegom struka.
POVEZANI ČLANCI
Kako biste izbjegli neugodne plinove, pokušajte namočiti grah navečer. Dodavanje začinskog bilja poput kumina, korijandera, komorača i đumbira može ograničiti “živahna” crijeva.
Pročitajte također:
Deset superhrana koje pobjeđuju upalu – stavite ih na svoj tanjur
Četiri tajne prehrane koje će produžiti životni vijek za jedno desetljeće
Želite doći do 100? 8 “provjerenih” namirnica koje će vam pomoći