Zagreba Lajfhaki

Superhrana: voće broj 1 koje bismo svi trebali jesti – to nisu bademi

Oni turisti koji odluče posjetiti Atenu, neće propustiti brzi izlet do Aegine, ne samo kako bi se divili njezinim ljepotama, već i kako bi iz prve ruke isprobali dragocjeno voće otoka i saveznika našeg zdravlja: oljušteni kikiriki s Egine!

Oljušteni kikiriki Egina smatra se jednim od najukusnijih na Mediteranu, a ovaj mali otok zauzima prvo mjesto u proizvodnji u Europi. Pritom se plodovi smatraju izuzetno dobrom kvalitetom, nadmašujući inozemne sorte.

No osim nenadmašnog okusa kikiriki se smatra odličnom superhranom i mogli bismo ih uvrstiti u svoju prehranu:

Sadrže jedinstvene hranjive tvari

Oljušteni kikiriki najbolji je izvor aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) u usporedbi s drugim orašastim plodovima, prema recenziji u Nutrition Today​, bitnih tvari u životima mnogih sportaša i vježbača. Nastavljajući usporedbu između pistacija i drugih orašastih plodova, oni sadrže veći postotak biljnih vlakana, metali i vitamini A, C, E, K i Vitamini B kompleksa (osim B12). Oni također imaju komparativnu prednost u fitosterolima, koji su povezani s nižim razinama kolesterola, prema pregledu u ABC Cardiology.

Jačaju probavni sustav

Zahvaljujući prebiotičkim vlaknima koja sadrži, kikiriki je također jedna od najboljih nutritivnih opcija za one koji pate od zatvora ili žele smršaviti. Ova su vlakna hrana za dobre bakterije u našim crijevima, a jedenje kikirikija je povezano s povećanjem tih bakterija, u usporedbi s jedenjem badema, u studiji u The British Journal of Nutrition.

Oni štite srce

Sustavna konzumacija orašastih plodova štiti zdravlje srca, no posebice kikiriki pridonosi regulaciji krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje u ​Nutrition. To je također zbog visokog sadržaja kikirikija u fitosterolima. Osim toga, kikiriki je također dobar izvor minerala magnezija i kalija korisnih za srce.

Vrlo dobar izvor antioksidansa

Živahna zelena boja kikirikija posljedica je jedinstvenih antioksidansa koji se ne nalaze u drugim orašastim plodovima, a kikiriki se nalazi među 50 najboljih namirnica za ukupnu antioksidativnu aktivnost, prema recenziji u ​Plants. Ovo njihovo svojstvo sprječava upale, koje su povezane s kroničnim bolestima, poput bolesti srca ili dijabetesa. Jedenje hrane bogate antioksidansima, poput kikirikija, može biti jedan od načina da smanjite rizik.

Oni štite naše umove

Antioksidansi u kikirikiju štite zdravlje mozga, a flavonoidi i antocijanini ključni su za istraživanje zaštite tijela od kognitivnog pada. Osim toga, antioksidansi lutein i zeaksantin igraju važnu ulogu u zdravlju očiju i mozga, prema pregledu u Molecules.

Reguliraju šećer u krvi

Kikiriki ima malo ugljikohidrata u usporedbi s drugim orašastim plodovima, ne utječe negativno na razinu šećera u krvi, prema Sveučilištu Oregon, a antioksidansi također igraju ulogu u njegovoj regulaciji.

Pročitajte također

60 grama za bolji orgazam

Međuobrok koji je pun kalorija, a smanjuje rizik od debljanja za 16%

Exit mobile version