Dva stručnjaka ispituju kako ultraprerađena hrana remeti rad imunološkog sustava i povećava rizik od autoimunosti
Užurbani ritmovi života, smanjuju grubu prehranu i ovisnost o hiperprocesiranoj hrani u “lošoj” svakodnevnoj navici.
Povećana potrošnja ultraprerađene hrane povezuje se s problemakao što su pretilost, metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti, zbog njihovog slabog nutritivnog opterećenja.
Istraživanje koje je pokazalo da hiperprocesirana hrana utječe na imunološki sustav prema članku Samuela J. Whitea,
Izvanredni profesor i Philippe B. Wilson, pomoćni prorektor na Sveučilištu York St John u Razgovor. Stoga, korelacije ove opasne hrane s upalnim bolestima crijeva kao i autoimunim bolestima.
Njima pripadaju, pakirane grickalicethe slatka pićathe instant tjestenina i gotova jelakoji često uključuju emulgatore, mikročestice (npr. titanijev dioksid), zgušnjivače, stabilizatore, mirise i bojila, koji imaju moć promijeniti crijevni mikrobiom.
RELEVANTNI ČLANCI
Istraživanje mikrobioma i imunološkog sustava kod miševa
Na temelju istraživanja na miševima, izloženost niskim koncentracijama emulgatora može oslabiti crijevnu mukoznu barijeru što štetnim mikrobima olakšava ulazak u crijeva.
Dakle, promjene u cjelovitosti crijevne sluzniceidentificiraju se s višim razine upalnih markera. Ovi procesi mogu “probuditi” tjelesne autoimune mehanizme.
Na integritet crijevne sluznice također utječe nedostatak vlakana, koji predstavlja prehranu bogatu ultra-prerađenom hranom. U normalnim uvjetima crijevni mikrobi “probavljaju” biljna vlakna i proizvode masne kiseline kratkog lanca. Ove molekule pomažu u održavanju integriteta crijevne barijere i reguliraju imunološke reakcije, smanjujući upalu i pojačavajući Proizvodnja T-stanica (vrste imunoloških stanica koje napadaju patogene). Stoga je u nedostatku tih molekula, slabi crijevnu barijeru i povećava rizik od upale.
Promjene u sastavu crijevnog mikrobiomatakođer su identificirani s dijetama bogatim Zasićene masti, šećeri, sol i aditivi, sastojci dokazano smanjuju dobre crijevne bakterije.
Ljudska istraživanja
Rezultati pokusa na miševima slični su onima iz istraživanja na ljudima. Dodatno, promatrano je veći unos kalorija i debljanje kod ljudi koji su uključili ovu hranu u svoju prehranu, u usporedbi s onima koji su slijedili dijetu bez ultraprerađene hrane.
Druga istraživanja su otkrila da prekomjerna konzumacija natrija nalazi se u ultra-prerađenoj hrani, također povećava upalu. Prehrana s visokim udjelom natrija također je povezana s niže razine korisnih crijevnih bakterija.
Pročitajte također:
Prelazak na prehranu s manje prerađene hrane – Za naše zdravlje
Pakirani kruh i žitarice krivi su za rak – što je pokazalo novo istraživanje
Pet super prerađenih namirnica koje štete zdravlju