Zagreba Lajfhaki

Sve tajne fantastičnih kolačića

Za Božić cijela kuća miriše na maslac, što svjedoči da smo svojim rukama napravili najtradicionalniji slatkiš dana, a to je kourabiedes. Hrskavi, puterasti, aromatični i lagani samo su neke od karakteristika koje trebaju imati savršeni kurabiji. Ali kako ćemo sve to postići?

1. Prvo, maslac. Maslac je glavni sastojak courabiera pa njegova kvaliteta mora biti izvrsna. Kako bi kurabice bile pune mirisa, okusa i idealne, hrskave teksture, koristimo isključivo mliječni maslac.

2. Bademe sami ispečemo. Nakon maslaca, onaj element koji kurabiju čini neodoljivom je badem. Tradicionalni recepti preporučuju da se stavljaju blanširane, tj. bez kože, te grubo nasjeckane, gotovo cijele. Iako se i komercijalno peku, kada ih pečemo kod kuće imaju svježije i “zadimljene” arome. Pa ih raširite na masni papir, u plitku tepsiju, i pecite ih na 160°C, na zraku, 5-8 minuta, dok ne porumene.

3. Najvažnija faza je udarac. Maslac i šećer treba tući mikserom na velikoj brzini najmanje 15 minuta, dok ne postanu vrlo pjenasti. Što ih više tučemo, to će tijesto biti glađe i naše će kourabies imati laganu teksturu.

4. Prosijavanje čini razliku. Apsolutna tajna pahuljastog rezultata je prosijati brašno prije upotrebe kako se naše korabice ne bi stegle.

5. Veličina je bitna. U svakom slučaju, vjerno slijedimo našu recepturu u pogledu sastojaka i količina. No, kako bismo postigli jednolično pečenje, moramo paziti i na veličinu kurabica. Preciznom vagom važemo komade tijesta jedan po jedan, da budu jednaki, prije nego što ih oblikujemo i stavljamo na lim za pečenje.

6. Umjereno mijesite i pecite. Kada dođe vrijeme za miješanje svih sastojaka, bilo ručno ili u mikseru, lagano mijesite – na maloj brzini, dok se sastojci ne sjedine. Izbjegavamo snažne pokrete i previše gnječenja jer će nam tijesto očvrsnuti i slastice se neće dobro ispeći. Što se tiče pečenja, idealna je srednja temperatura 160°C -170°C da se dobro ispeku, jako malo porumene i prije svega ne suhe.

7. Njihovi parfemi idu daleko. Gurmani vole arome iz tog razloga, a sve što stavimo dodatno ih diže. Malo konjaka, ruma, pa čak i tsipoura u tijestu čini ih posebnijima, a prije kuhanja na pari svakako ih treba poškropiti cvjetnom vodicom ili ružinom vodicom za dodatak mošusa.

časopis za masline.gr

Exit mobile version