Poznato je da su smrznuta pizza, gotova jela i čokolade nezdravi. Čak i hrana koja se često smatra zdravom, poput kruha od cjelovitog zrna pšenice, žitarica i jogurta bez šećera, može spadati u kategoriju ultraprerađene hrane.
Ultra-prerađena hrana je prošla kroz značajne promjene u odnosu na svoje prirodno stanje, često uključujući dodavanje konzervansa ili umjetnih aroma kako bi se produžio njihov rok trajanja ili privlačnost. Brojne studije povezuju ovu hranu s pretilošću, dijabetesom i rakom.
Osim toga, ljudi koji konzumiraju ultraprerađenu hranu imaju tendenciju unosa više kalorija zbog veće kalorijske gustoće, što dovodi do potencijalno ovisnosti o prehrambenim navikama.
Nedavne studije također su istraživale odnos između ultraprerađene hrane i mentalnog zdravlja, otkrivajući vezu između njihove povećane konzumacije i depresije i anksioznosti tijekom pandemije Covid-19, piše BGNES.
Liječnik objasnio kada dodaci prehrani štete umjesto da pomažu
Evo nekih namirnica koje bi vas mogle iznenaditi svrstavanjem u kategoriju ultraprerađenih:
Slatke žitarice, čak i one koje se reklamiraju kao “zdrave”, smatraju se ultra-prerađenima. Žitne mekinje, koje se često smatraju hranjivim doručkom, sadrže aditive poput ekstrakta ječmenog slada, šećera i drugih neprirodnih sastojaka.
Međutim, važno je napomenuti da su obogaćene žitarice za doručak osmišljene za rješavanje uobičajenih nedostataka hranjivih tvari.
Jogurt je zdrav izvor proteina i kalcija koji su neophodni za zdravlje mišića i kostiju. Međutim, mnogi jogurti iz trgovine spadaju u kategoriju ultraprerađene hrane.
/zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!