Etnička verzija pržene svinjetine ima slatko-kiseli umak i vrlo ukusan okus. Odlično se slaže s vinom, a oduševljava kada se poslužuje kao predjelo za stolovima s prijateljima.
od Nikija Mitareasa
Spremno za 40′
Materijali
1½ kg svinjskog buta, narezanog na male kockice
4 tanko narezana luka
1 poriluk sitno narezan (bijeli dio)
8 žličica žlice maslaca
1 žličica juha od maslinovog ulja
2 šalice mesne juhe
2 žličice žlice smeđeg šećera
1 žličica žlice brašna
6 žličica žlice crvenog vinskog octa
1 list lovora
1 čaša crnog vina
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
U dubljoj tavi rastopite 7 žlica maslaca i čim počne pjeniti dodajte luk i pirjajte dok ne porumeni. Dodajte šećer, ocat i lovorov list. Smanjite vatru i pustite da krčka dok ne upije tekućinu.
Pobrašniti svinjetinu. U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje i ostatak maslaca pa pirjajte svinjetinu dok ne potamni.
Dodajte svinjetinu u tavu s lukom i zalijte vinom. Kad vino ispari dodajte mesni temeljac, sol i svježe mljeveni papar. Lagano promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne upije i umak zgusne.
časopis za masline.gr