Svinjetina iz snova za blagdanski stol, s mirisnim umakom od citrusa. Iz pećnice izlazi sočno-sočno, s najhrskavijom kožicom koju ste ikada probali.
Materijali
Porcije: 6-8
Za mirisnu pastu
Za umak
Postupak
- Za pečenje buta prvo zagrijte pećnicu na 250°C.
- Oštrim nožem probodite svinjetinu na nekoliko mjesta, ali samo u mesu, a ne u koži.
- Sve sastojke za mirisnu pastu pomiješamo i probušimo prstima na mjestima koja smo probušili.
- Svinjsku kožu zarezati tankim paralelnim crtama (ako to već nismo tražili od mesara). Pazimo da nož zareže kožu neposredno prije nego što dođe do hladnoće.
- Cijelu nogu dobro istrljajte maslinovim uljem i limunovim sokom, a potom i morskom soli. Inzistiramo na prorezima, ne samo zbog okusa, već zato što na taj način oduzimamo malo više vlage i kožica će kad se skuha postati hrskavija.
- Namastite rešetku pećnice.
- U veću tepsiju ulijte 700 ml vode i stavite peći, odmah ispod roštilja, da masnoća od svinjetine padne unutra.
- Stavite svinjetinu na roštilj i kuhajte 1 sat.
- Smanjite vatru na 180°C i nastavite peći još 1 sat.
- U tavu s vodom dodajte agrume i nastavite peći još 30 minuta, dok svinjetina ne bude pečena, a kožica hrskava. Općenito pravilo je 25 minuta pečenja za svakih 500 g. svinjetina.
- Svinjski but izvadite iz pećnice i ostavite ga na dasci za rezanje 15-20 minuta da odmori.
- Izvadite posudu i procijedite tekućinu u posudu za umake.
- Ulijte 1 litru. kockice leda za čaj ubacite u posudu s tekućinom i ostavite ih neko vrijeme da se masnoća zalijepi za njih.
- Izvadite ih šupljikavom žlicom.
- Dodajte agrume u lonac i kuhajte na jakoj vatri 10 minuta.
- Dodati sve ostale sastojke za umak i mikserom izmiksati umak. (Ako ga nemamo prebaciti u multipraktik.)
- Kuhajte još 5 minuta ili dok umak ne dobije gustoću koju želimo.
- Pečeni but serviramo na tanjur i do njega umak u tanjuriću, tako da svatko može staviti koliko želi.
gastronomos.gr