Zagreba Lajfhaki

Svjesna prehrana: što je to i kako ga primijeniti

Pravilna prehrana pitanje je koje nas posljednjih godina jako zaokuplja, kako zbog zdravlja, tako i zbog održavanja ili smanjenja tjelesne težine. Mnogo je načina kako postići željeni rezultat, odnosno hraniti se pravilno i zdravo. Jedan od njih je mindful eating, jedan od najpopularnijih prehrambenih trendova posljednjih godina.

Što je svjesna prehrana?

To je praksa koju primjenjujemo pri planiranju obroka i u osnovi nas poziva da logično razmišljamo o razlozima koji nas navode da jedemo određenu hranu u određeno vrijeme.

Pitanja koja si postavljamo su sljedeća:

-Što jedem?

-Kada ću to pojesti?

-Gdje da ga pojedem?

-Zašto jedem?

Koje su njegove prednosti

Zašto nam ova taktika pomaže? Kada razmišljamo o tome zašto biramo određene namirnice, imamo vremena razmotriti prednosti i nedostatke naših izbora i početi jesti svjesnije i zdravije.

Ovaj trend nam pomaže da:

– Jesti samo kad smo gladni

– Pomaže procesu probave jer nas sprječava od nepotrebnog grickanja, osobito u večernjim satima

– Pomaže pridržavanje plana prehrane, ako smo odlučili da želimo izgubiti koji kilogram

– Smanjuje stres, kao i svaka druga svjesna praksa

– Usmjerava nas prema zdravijim izborima, jer kad smo potpuno svjesni što jedemo, izbjegavat ćemo one najnezdravije.

Kako to postići

Nije lako, ali nije ni nemoguće. To je u biti način života, koji ima trajanje i dugoročne rezultate. Da bismo to postigli, potreban nam je trud i koncentracija na cilj, ali i strpljenje i upornost.

Prikupili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postignete svoj cilj:

– Gasimo TV, računalo i ostale uređaje, posebice mobitel, i koncentriramo se na ono što jedemo. Istraživanja su pokazala da se debljamo jedenjem pred ekranima jer smo skloni jesti više.

– Dajemo si vremena dok jedemo, konzumirajući hranu polako i trošeći oko 20′, bez da nas ometaju vanjski čimbenici.

– Na tanjur serviramo male količine. Ne punimo ga toliko da smo prisiljeni prazniti ga iako smo puni. Jedemo polako kako bismo bili zadovoljni manjom količinom hrane.

– Usta ne punimo previše hranom i polako je žvačemo, kako bismo u njoj uživali.

– U igru ​​stavljamo sva osjetila, tako da svim svojim bićem postajemo svjesni onoga što jedemo: osim okusa, u igru ​​stavljamo miris i dodir i koncentriramo se na ono što jedemo.

– Pregledavamo se, prije i poslije jela. Jesmo li gladni ili nismo?

– Idealno je da vodimo dnevnik što volimo jesti, a što ne, kako se osjećamo prije i poslije jela određene hrane.

– Svaki dan napravimo plan što ćemo jesti, kako bismo uspjeli napraviti zdravije izbore.

časopis za masline.gr

Exit mobile version