Zagreba Lajfhaki

Svježe mlijeko koje snižava kolesterol, idealno za dijabetičare – Nije ono što mislite

Nije to lak okus, ali sve pokazuje da se radi o napitku blagotvornom za zdravlje, posebice dijabetičara

Rješenje koje ističe nova studija objavljena u BMC komplementarna medicina i terapije u vezi s povećanim poteškoćama s kojima se ljudi s dijabetesom suočavaju u upravljanju rizikom od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Relevantna publikacija ističe, posebno, devino mlijeko kao važan saveznik, pomaže u liječenju dislipidemije.

THE dislipidemijašto je jednako neravnoteži u različitim vrstama lipida, kao što su kolesterol i trigliceridi, mogu utjecati čimbenici poput prehrane, genetike i pušenja, što dovodi do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Nedavna istraživanja su pokazala da česta konzumacija ovog napitka može značajno smanjiti razinu kolesterola kod osoba s dijabetesom, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Istraživački tim proveo je opsežnu pretragu baza podataka dok je istovremeno pratio stotine randomiziranih kliničkih ispitivanja na pacijentima s dijabetes tipa 1 i tip 2.

“Utvrđeno je da oni koji imaju dijabetes i konzumiraju svježe devino mlijeko pokazalo značajno smanjenje razine ukupnog i “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida, dok su u isto vrijeme povećane vrijednosti “dobrog” HDL kolesterola. Pokazalo se da pacijenti s dijabetesom tipa 1 imaju bolji učinak od onih s dijabetesom tipa 2.” ističu istraživači u svom izvješću.

Fotografija: Shutterstock

Napominje se da su visoke razine triglicerida te ukupnog i LDL kolesterola povezane s većim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, dok naprotiv, visoke razine HDL kolesterola djeluju blagotvorno, smanjujući rizik. Zapravo, prema izvanrednom profesoru MoezAlIslamu Ezzatu Farisu sa Sveučilišta u Sharjahu, redovita konzumacija devinog mlijeka mogla bi čak smanjiti rizik od razvoja dijabetesa kod pacijenata u preddijabetesu.

U svom izvješću istraživači ističu nizak udio zasićenih masti i ljekovita vrijednost devinog mlijeka, dodajući da “može biti korisna dodatna terapija u liječenju dislipidemije kod dijabetičara. Njegova dugotrajna konzumacija, u kombinaciji s lijekovima na recept za poboljšanje lipidnog profila, osobito kod bolesnika s dijabetesom tipa 1, moglo bi u budućnosti dati vrlo pozitivne rezultate“, tvrde istraživači. Dr. Faris također ističe da bi redovita konzumacija napitka mogla čak smanjiti količinu injekcija inzulina koje pacijenti trebaju za kontrolu razine šećera u krvi.

Nova otkrića su posebno važna s obzirom na to dijabetičari imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti srčanu bolest ili moždani udar u usporedbi s osobama bez kronične bolesti. “Ovaj rad utire put daljnjim istraživanjima s ciljem identificiranja bioaktivnih tvari u devinom mlijeku i razvoja ciljane terapije za dijabetes”, dodaje dr. Faris.

Takav bi razvoj mogao pružiti nove uvide u upravljanje rizicima od srčanih bolesti i moždanog udara kod osoba s dijabetesom.

Čitaj više:

Klimatske promjene: kako utječu na živote ljudi s dijabetesom

Ulja koja snižavaju kolesterol i štite srce i jetru

Visoki kolesterol: mast nije krivac – ona je pravi neprijatelj

Exit mobile version