Održavanje dulje svježeg povrća može biti izazov. Ali s pravim tehnikama skladištenja i nekim pametnim savjetima, možete učiniti da vaše povrće dulje ostane svježe i ukusno, smanjujući otpad i povećavajući njegovu hranjivu vrijednost.
Kako duže zadržati svježinu povrća
Slijedite neke jednostavne i učinkovite metode koje će revolucionarizirati način na koji pohranjujete i čuvate svoje omiljeno povrće u kuhinji, kao što su:
- Špinat i drugo lisnato povrće
- Mrkva, krumpir
- rajčice
- paprike
- Celer
- Brokula i cvjetača
- Luk
- Avokado
- krastavci
- Zelena salata
- Češnjak
- gljive
Špinat i drugo lisnato povrće
Nakon što kupite lisnato povrće, operite ga u octu kako biste ubili bakterije i gljivice. Ovaj jednostavan korak osigurava da ostanu hrskavi i svježi dulje u hladnjaku.
Mrkva, krumpir
Korjenasto povrće čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, primjerice u ormaru. Provjerite imaju li odgovarajuću ventilaciju kako bi ostali svježi.
Ohladite mrkvu u perforiranoj plastičnoj vrećici da ostane hrskava. Da biste im produžili vijek trajanja, možete ih čuvati u posudi napunjenoj vodom.
Čuvajte krumpir na hladnom i tamnom mjestu, najbolje u papirnatoj vrećici. Izbjegavajte ih stavljati u blizini luka, jer oboje oslobađaju plinove koji mogu ubrzati kvarenje.
rajčice
Rajčice otpuštaju etilen. Držite ih odvojeno od ostalog povrća kako biste spriječili prerano sazrijevanje. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi dok potpuno ne sazriju i ohladite.
paprike
Paprike narežite i spremite u hermetički zatvorenu posudu kako bi zadržale hrskavost. Držite ih u hladnjaku kako biste ih lako mogli koristiti u raznim receptima.
Celer
Ako celer počne venuti, potopite ga u ledenu vodu nekoliko sati kako biste vratili njegovu hrskavu teksturu. Ovaj jednostavan trik oživljava svježinu celera.
Brokula i cvjetača
Brokulu i cvjetaču prije zamrzavanja blanširajte kako biste sačuvali teksturu i nutritivnu vrijednost.
Luk
Luk preferira nisku vlažnost. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu, daleko od drugog povrća. Izbjegavajte ih čuvati u hladnjaku jer višak vlage može dovesti do proklijavanja luka.
Avokado
Avokado proizvodi etilen. Držite ih odvojeno od ostalog voća i povrća dok ne dostignu željenu zrelost. Zreli avokado čuvajte u hladnjaku kako biste usporili daljnje sazrijevanje.
krastavci
Držite krastavce podalje od drugog povrća, poput rajčice, jer etilen koji se oslobađa može dovesti do bržeg kvarenja. Čuvajte ih u ladici hladnjaka kako bi ostali svježiji.
Zelena salata
Zelenu salatu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi obloženoj papirnatim ručnicima da upije višak vlage. To pomaže da ne uvene i produljuje mu život.
Češnjak
Čuvajte lukovice češnjaka na hladnom i suhom mjestu s dobrom ventilacijom. Izbjegavajte ih držati u hladnjaku jer hladnoća i vlaga mogu uzrokovati klijanje.
gljive
Gljive čuvajte u papirnatoj vrećici u hladnjaku kako biste sačuvali njihovu svježinu. Izbjegavajte ih prati dok ne budete spremni za korištenje, jer prekomjerna vlaga može skratiti njihov životni vijek.
Slijedeći ove savjete, možete dulje zadržati svoje povrće svježim i hrskavim, smanjujući otpad i povećavajući njegovu hranjivu vrijednost.
enikos.gr