Zagreba Lajfhaki

Tanak struk s ovim povrćem – iznenađenje

Studija objavljena u The BMJ ranije ove jeseni otkriva da zamjena cjelovitih žitarica, voća i povrća bez škroba rafiniranim žitaricama, hranom s visokim udjelom šećera i škrobnim povrćem – poput krumpira, graška i kukuruza – može usporiti rast težine kako starimo.

Hrana bogata škrobom probavlja se brže od hrane bogate vlaknima, zbog čega razina šećera u krvi brzo raste. Ovo brzo povećanje može pokrenuti metaboličke procese koji te šećere pretvaraju u pohranjenu tjelesnu mast.

Cjelovite žitarice sprječavaju debljanje usporavanjem probave i skokovima šećera u krvi. To može pomoći u umjerenju metaboličkih procesa koji potiču skladištenje masti. Osim toga, hrana od cjelovitih žitarica obično je bogata vlaknima, hranjivim tvarima koje su nadaleko poznate po svojim korisnim učincima na regulaciju tjelesne težine.

Istraživači prehrane s Harvarda i neurolog Sveučilišta New York ispitali su prehranu gotovo 137 000 muškaraca i žena mlađih od 65 godina koristeći podatke tijekom 25 godina kroz Studije medicinskih sestara I i II i Studiju praćenja zdravstvenih radnika.

Vrijedno je napomenuti da je studija u suprotnosti s američkim prehrambenim smjernicama. “Naša otkrića o škrobnom povrću izazivaju zabrinutost u vezi s trenutnom preporukom američkih smjernica o prehrani da se poveća konzumacija svih vrsta povrća, uključujući škrobno povrće. Preporučamo veći fokus na povećanje unosa povrća bez škroba.”

To je isti razlog zašto dijete s niskim udjelom ugljikohidrata—koje se često promovira kao korisne za mršavljenje—ne funkcioniraju. Ugljikohidrati su glavni izvor energije u tijelu.

Održavanje dijete s malo ugljikohidrata također može ograničiti vašu konzumaciju korisnih hranjivih tvari kao što su vlakna, vitamini, minerali i mnogi bioaktivni spojevi koji se nalaze u hrani bogatoj ugljikohidratima kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće.

oblik.gr

Exit mobile version