Ovaj lagani slani tart s raznim gljivama i gruyereom elegantno je i ukusno predjelo.
Materijali
Porcije: 8 – za kalup za tart od 28 cm.
Za tijesto
- 140 gr. kockice kravljeg maslaca, sobne temperature
- 1 veliki žumanjak, sobne temperature
- 170 gr. brašno za sve namjene
- 1/3 žličice slatka sol
Za nadjev
- 650 gr. miješane gljive (bijele, kraljevske, ostale divlje itd.), očišćene, narezane na srednje ploške
- 2 srednje suhe glavice luka, sitno nasjeckane
- 3 žličice jušna žlica nasjeckanog peršina
- 280 ml vrhnja
- 1 žličica juha od rakije
- 2 žumanjka
- 2 nasjeckane žličice. suhi slatki estragon, nariban
- 80 gr. Naxos graviera, naribana
- 60 gr. kravlji maslac
- 30 ml maslinovog ulja
- sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Tijesto
- Za izradu tarta s miješanim gljivama, počnite s tijestom i umutite maslac sa žumanjkom i 1 žličicom. svježe vode dok se ne sjedini.
- Dodajte brašno i sol i nastavite miješati 1 minutu dok ne dobijete čvrsto tijesto.
- Izlijemo ga u kalup za tart i prstima razvučemo da prekrije dno i stijenke.
- Ostavljamo u hladnjaku dok ne pripremimo nadjev.
Punjenje
- Za punjenje tarta s miješanim gljivama i laganim, posebnim tijestom, zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri i pirjajte gljive s malo soli 5-6 minuta dok ne porumene i sva tekućina im ispari.
- Dodajte peršin i svježe mljeveni papar, miješajte 1 minutu i maknite s vatre.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U zdjeli pomiješajte vrhnje, rakiju, žumanjke te sol i papar.
- Izvadite tart iz hladnjaka i po dnu rasporedite pirjani luk.
- Po vrhu ravnomjerno rasporedite gljive i pospite estragonom i gruyereom.
- Prelijte smjesom od vrhnja i pecite 30-40 minuta dok se podloga ne skuha i površina ne porumeni.
gastronomos.gr