Zagreba Lajfhaki

Tart s miješanim gljivama i laganim, posebnim tijestom

Ovaj lagani slani tart s raznim gljivama i gruyereom elegantno je i ukusno predjelo.

Materijali

Porcije: 8 – za kalup za tart od 28 cm.

Za tijesto

  • 140 gr. kockice kravljeg maslaca, sobne temperature
  • 1 veliki žumanjak, sobne temperature
  • 170 gr. brašno za sve namjene
  • 1/3 žličice slatka sol

Za nadjev

  • 650 gr. miješane gljive (bijele, kraljevske, ostale divlje itd.), očišćene, narezane na srednje ploške
  • 2 srednje suhe glavice luka, sitno nasjeckane
  • 3 žličice jušna žlica nasjeckanog peršina
  • 280 ml vrhnja
  • 1 žličica juha od rakije
  • 2 žumanjka
  • 2 nasjeckane žličice. suhi slatki estragon, nariban
  • 80 gr. Naxos graviera, naribana
  • 60 gr. kravlji maslac
  • 30 ml maslinovog ulja
  • sol, svježe mljeveni papar

Postupak

Tijesto

  • Za izradu tarta s miješanim gljivama, počnite s tijestom i umutite maslac sa žumanjkom i 1 žličicom. svježe vode dok se ne sjedini.
  • Dodajte brašno i sol i nastavite miješati 1 minutu dok ne dobijete čvrsto tijesto.
  • Izlijemo ga u kalup za tart i prstima razvučemo da prekrije dno i stijenke.
  • Ostavljamo u hladnjaku dok ne pripremimo nadjev.

Punjenje

  • Za punjenje tarta s miješanim gljivama i laganim, posebnim tijestom, zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri i pirjajte gljive s malo soli 5-6 minuta dok ne porumene i sva tekućina im ispari.
  • Dodajte peršin i svježe mljeveni papar, miješajte 1 minutu i maknite s vatre.
  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • U zdjeli pomiješajte vrhnje, rakiju, žumanjke te sol i papar.
  • Izvadite tart iz hladnjaka i po dnu rasporedite pirjani luk.
  • Po vrhu ravnomjerno rasporedite gljive i pospite estragonom i gruyereom.
  • Prelijte smjesom od vrhnja i pecite 30-40 minuta dok se podloga ne skuha i površina ne porumeni.

gastronomos.gr

Exit mobile version