Slani tart s podlogom od lisnatog tijesta, batata, Florini paprike i umaka od začinskog bilja. Bogat i okusom i sastojcima.
Spremno za 1:15′
Georgea Dimitrakopoulosa
Materijali
1 srednji slatki krumpir, neoguljen
300 gr. cikla kuhana iz paketa, u malim komadima
2 žličice od juhe maslinovo ulje + malo ekstra
2 crvene paprike Florinis, narezane na komade
1 glavica crvenog luka, narezana na ploške
1 žličica slatka majčina dušica
2 žličice žlice crvenog octa
1 list lisnatog tijesta
1 jaje lagano umućeno
150 gr. krem sir sa začinskim biljem (u hladnjacima supermarketa)
250 gr. vrhnje za šlag
sol, crni papar
Za zeleni umak
1 manja vezica nasjeckanog peršina
1 manja vezica listića metvice
1 žličica juha od kapara, isprati, ocijediti
1 žličica slatka dijon senf
1 žličica žlice crvenog octa
5 žličica od juhe maslinovo ulje
Postupak
Zagrijte pećnicu na 200°C na zraku. Batat narezan na kockice stavite u plitku tepsiju, pospite solju, pokapajte s malo maslinovog ulja i pecite 20 minuta. Dodajte paprike, luk i majčinu dušicu, promiješajte i kuhajte još 30 minuta.
Izvadite iz pećnice, dodajte ocat i ciklu te promiješajte.
U međuvremenu namastite srednje plitku okruglu tepsiju za tart s malo maslinovog ulja i rasporedite lisnato tijesto tako da prekrije podlogu i stranice. Posvuda izbockajte vilicom, premažite jajetom i pecite 20 minuta ili dok ne porumene i ne napuhnu. Ako se nabubri u sredini, lagano ga pritisnite.
Za zeleni umak: Sve sastojke u posudi blendera tučemo s malo soli dok ne dobijemo glatku smjesu.
Krem sir pomiješajte s vrhnjem, posolite i popaprite. Hladno lisnato tijesto premažite sirom i na njega stavite povrće, prelijte umakom i poslužite.
časopis za masline.gr