Jedan od najugodnijih načina kako ukusno iskoristiti sezonsko povrće.
autora Iliasa Mamalakisa
Spremno za sat vremena
Materijali
1 list pripremljenog lisnatog tijesta
Za nadjev
2 tikvice narezane na kockice
1 sitno nasjeckani luk
1 manji patlidžan narezan na kockice
1 mali komorač na sitne komadiće
10 cherry rajčica, prerezanih na pola
1 kavena šalica maslinovog ulja
1 šalica sitno nasjeckane metvice
150 g naribana Naxos graviera
150 g kriška pritisnuta vilicom
250 ml vrhnja
1 jaje
Sol papar
Postupak
Listom lisnatog tijesta obložiti tepsiju 25X35cm. Probušite ga vilicom i ostavite da odstoji u hladnjaku.
U veću duboku tavu stavite maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. Dodajte tikvice, luk, komorač i patlidžan i pirjajte dok ne počnu rumeniti. Izvadite ih i stavite na upijajući kuhinjski papir da se ocijede.
Nakon nekog vremena stavite povrće u zdjelu. Dodajte nasjeckanu metvicu, prstohvat soli, dosta papra i dva sira, a malo gruyerea ostavite sa strane.
Sastojke dobro izmiješajte i nakon što izvadite posudu s tijestom iz hladnjaka, smjesom napunite tart. Višak tijesta zarezati i nožem odstraniti.
U zdjelu ulijte vrhnje, dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne homogeniziraju. Polako ulijevajte u tart dok smjesa ne prekrije povrće i sir. Ukrasite prepolovljenim cherry rajčicama, pospite ostavljenim gruyereom i zapecite tart u pećnici.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 10-15 minuta.
časopis za masline.gr