Jako volimo tarte i radimo ih cijele godine sa svim mogućim sastojcima. U ovom receptu tikvice imaju svoje pravo mjesto.
autora Iliasa Mamalakisa
Spremno za 1:25′
Materijali
Za tijesto
500 g brašno za sve namjene
300 g svježi maslac na sitne kockice, sobne temperature
2 jaja
1 žličica slatka sol
2 žličice slatki šećer
vode što je više moguće
Za nadjev
600 g Tikvice dobro očišćene, na tanke ploške
1 kavena šalica maslinovog ulja
1 šalica sitno nasjeckane metvice
200 g ribani sir
200 g Naxos graviera nariban na ribež
1 čaša vrhnja
1 jaje
Sol papar
Postupak
Da biste si olakšali život koristite mikser, točnije kantu s krilom ili miješalice. Pa stavite brašno, sol i šećer. Miksajte 30 sekundi i zatim dodajte maslac. Tucite na srednjoj brzini dok se sastojci ne sjedine i smjesa ne izgleda grudasto.
Zatim dodajte jaja i nastavite mutiti dok se tijesto ne počne širiti i postati homogeno. Ako vam se čini pretijesno dodajte malo vode žlicu po žlicu. Izvadite tijesto iz posude miksera, oblikujte ga u kuglu i umotajte u prozirnu foliju. Ostavite da odstoji 1-2 sata na dnu hladnjaka.
Zatim ga otvorite u debeli lim debljine 0,5 cm. otprilike i stavite u maslacem namazan kalup za tart, po mogućnosti neprianjajući, tako da se ne morate brinuti kada ga vadite iz kalupa.
Za nadjev: U veću duboku tavu stavite maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. Dodajte tikvice i pirjajte dok ne počnu rumeniti. Izvadite ih i stavite na upijajući papir.
Nakon nekog vremena stavite tikvice u zdjelu. Dodajte nasjeckanu metvicu, malo soli, dosta papra i dva ribana sira. Dobro izmiješajte i smjesom napunite tart.
U zdjelu ulijte vrhnje, dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne homogeniziraju. Polako ulijevajte u tart dok smjesa ne prekrije tikvice i sir. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 45 minuta na 170°C. Tijekom zadnjih 10 minuta, otkrijte tart da se lijepa korica.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 10-15 minuta. Izvadite ga iz kalupa tako da ga preokrenete na pladanj, a zatim ga ponovno okrenete s dobre strane u posudu za posluživanje.
časopis za masline.gr