Klasično i omiljeno jaje limun tikvice dane malo drugačije. Cijela obitelj će ih voljeti od samog početka!
Georgea Dimitrakopoulosa
Spremno za 1:10′
Materijali
Za najmlađe
10 duguljastih tikvica za nadjev ili okruglih
3 žlice e.p. maslinovo ulje
1 limun, sok
6 niti šafrana
Sol papar
Za nadjev
450 gr. mljevena piletina
150 gr. mrkva, naribana
3 pune žlice. Karolina riža
2 žlice peršin, nasjeckani
1 veliki suhi luk, nasjeckan
1 žlica svježi timijan
2 žlice e.p. maslinovo ulje
1 jaje
1 žlica blagi senf
Sol papar
Za liker od jaja
3 velika jaja
2 limuna, sok
Sol papar
Postupak
Za tikvice: Tikvice dobro oprati, odrezati vrh i uz pomoć noža ili alata za pražnjenje odstraniti im unutrašnjost koju sitno nasjeckamo i koristimo za nadjev.
Za nadjev: Sastojke za nadjev stavite u zdjelu i dobro ih umijesite. Puniti tikvice. Ako ostane nadjeva, oblikujemo okruglice koje zajedno s punjenim tikvicama dodamo u naš lonac.
Uzmite veliki lonac i na dno stavite tikvice (i yuvarlaki ako ih radite) i dodajte toliko vode da ih dobro prekrije. Pokapajte maslinovim uljem, dodajte sol, papar i limunov sok. Lonac zatvorimo, smanjimo vatru i pustimo da se jelo kuha 35-40 minuta. Od jela treba ostaviti 5-6 žlica juhe.
Nakon 35 minuta izvadite malo juhe u malu zdjelu i dodajte šafran. Dobro promiješajte i ulijte juhu sa šafranom natrag u lonac. Nastavite kuhati 5 minuta i maknite s vatre.
Za liker od jaja: Bjelanjke tucite stapnim mikserom dok ne postanu pjenasti i ne budu poput meringe. Dodajte limun, žumanjke i žlicom uzimajte juhu od jela (trebat će nam 4-5 žlica sveukupno) i dodavajte uz neprestano miješanje kuhačom za jaja kako bi se ujednačila temperatura jaja da se ne rezu u loncu.
Juha bi trebala biti oko 50°C. Prelijte jaje-limun, dobro protresite da se razlije po tavi i odmah poslužite.
olivemagazine.gr