Zagreba Lajfhaki

Tjestenina od kozica sa šarenim cherry rajčicama i umakom od jogurta

Drugačija verzija tjestenine sa škampima, sa cherry rajčicama glaziranim petimizeom. Postat će jedno od vaših omiljenih jela od tjestenine!

od strane Dine Nikolaou

Spremno za 40′

Materijali

8 većih kozica, po mogućnosti svježih

500 gr. mali škampi, smrznuti, očišćeni

1 paket špageta br. 6

40 ml d.p. maslinovo ulje

1 puni c.c. pasta od češnjaka iz staklenke

500 gr. šarene cherry rajčice

50 ml rođendanskog napitka

100 ml suhog bijelog vina

200 gr. jogurt

100 ml arianija

2 žlice slatka paprika

lišće ½ vezice peršina nasjeckanog

korica 1 čistog limuna

sol, svježe mljeveni crni papar

Postupak

Velike škampe očistimo od ljuski, a glavu i vrh repa sačuvamo. Vrhom malog noža povucite i uklonite crnu utrobu leđa.

U veći lonac stavite puno posoljene vode da prokuha. Čim prokuha dodajte škampe male i velike i kuhajte ih 5 minuta. Vaditi ih šupljikavom žlicom i ostaviti u cjedilu da se ocijede.

U istu vodu u kojoj su se kuhali škampi dodati špagete i skuhati ih al dente. Dobro ocijediti.

U međuvremenu u plitkoj i širokoj posudi zagrijte pola maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i dodajte cherry rajčice. Začinite solju i paprom, pojačajte vatru i pirjajte 6-7 minuta miješajući kuhačom. Prelijte preko petimezi, promiješajte i ulijte sastojke u zdjelu.

Vratite lonac na vatru i dodajte preostalo maslinovo ulje da se zagrije. Dodajte kremu od češnjaka i pirjajte 1 minutu uz stalno miješanje. Dodajte kuhane škampe i papriku i nastavite pirjati 1-2 minute. Deglazirajte vinom i, čim alkohol ispari, dodajte jogurt, ariani, sol i papar. Sve sastojke zajedno kuhajte oko pola minute i maknite s vatre. U lonac ulijte kuhane špagete, cherry rajčice i koricu limuna. Lagano promiješajte i poslužite posuto nasjeckanim peršinom.

časopis za masline.gr

Exit mobile version