Jednostavan ljetni recept
Materijali
400 gr. tjestenina
1/3 sp. čaj maslinovo ulje
4 velika češnja češnjaka, tanko narezana
2 žlice paste od rajčice
5 sp. čajne cherry rajčice, prerezane na pola
1/4 žličice pahuljice crvene paprike i dodatno za ukras
1 žlica balzamičnog octa
1/4 žličice šećer
1/2 sp. čaja sitno naribanog parmezana, te dodatno za posluživanje
Nasjeckani listovi svježeg bosiljka, za posluživanje
Provedba
U velikom loncu kipuće slane vode kuhajte tjesteninu dok ne postane al dente, obično 2 do 3 minute kraće od uputa na pakiranju. Sačuvajte 1 šalicu vode i ocijedite tjesteninu.
U međuvremenu u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte češnjak i kuhajte, često miješajući, dok ne omekša i postane lagano zlatne boje, oko 3 minute.
Dodajte pastu od rajčice i kuhajte, miješajući, dok se pasta ne zgusne, oko 1 minutu. Dodajte cherry rajčice, ljuskice crvene paprike i 3/4 žličice soli. Kuhajte, povremeno miješajući, dok cherry rajčice ne omekšaju i počnu pucati, oko 5 minuta.
Pojačajte vatru i dodajte ocat i šećer. Zakuhajte i kuhajte 1 minutu.
Dodajte tjesteninu, parmezan i 1/2 šalice vode koju ste odvojili za tjesteninu. Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne i ne obloži tjesteninu, još oko 2 minute. Dodajte još vode za tjesteninu po žlicu ako je potrebno da razrijedite umak za oblaganje tjestenine.
Podijelite tjesteninu na tanjure. Prelijte parmezanom, listićima crvene paprike i bosiljkom.
zvijer vijesti.gr