Lješnjaci su zdravi i ukusni orašasti plodovi. Jedna šaka lješnjaka (oko 28 grama, ili oko 20 cijelih oraha) sadrži 4,2 g proteina, 2,7 g vlakana, 21% preporučene dnevne doze vitamina E, 12% magnezija, 24% bakra, 87% mangan, kao i vitamini iz skupine B, fosfor, kalij i cink.
Lješnjak je rasprostranjen u Maloj Aziji i na Balkanu. Od davnina se uzgaja kao kultivirana orašasta biljka.
8 signala koje vaše tijelo šalje kada imate manjak vitamina (SLIKE)
Raste u obliku velikog grma do 10 metara visine, sa sijedim granama, a mlade su mahovinaste. Listovi su okrugli ili široko ovalni dimenzija 12×10 cm Plodovi su u grozdovima, a njihov broj doseže 8 komada u svakom.
Lješnjaci poboljšavaju zdravlje, daju sjaj koži, zasiću, odličnog su okusa, izvrstan su dodatak salatama i slasticama.
Međutim, zapamtite da koliko god bili korisni, postoje stanja u kojima vam lješnjaci mogu naškoditi.
Ovaj orašasti plod sadrži mnogo korisnih masti, vitamina i minerala
Kako lješnjaci utječu na tijelo:
niži kolesterol
povećanje hemoglobina,
pročistiti krv
ukloniti toksine
povećati imunitet
korisni su za osobe koje pate od hipertenzije
8 znakova intolerancije na gluten koje ne biste trebali zanemariti
Međutim, lješnjake ne smijete jesti ako patite od:
enterokolitis, čir na želucu, kolitis i gastritis, bolesti dvanaesnika;
Zabrana je konzumacije kod akutnih respiratornih virusnih infekcija, upale krajnika, kašlja i prehlade, te dijateze, urtikarije, ekcema, psorijaze i neurodermatitisa./zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!