Neodoljivi zapečeni tortelini sa sirom, Lambros Vakiaros. Izdašan i ukusan obiteljski obrok.
od Lambrosa Vakiarosa
spreman za sat vremena
Materijali
500 gr. tortelini sa sirom
340 gr. gljive (narezane)
15 gr. maslac
10 gr. češnjak (nasjeckani)
0,5 gr. sjemenke komorača (izlomljene)
800 gr. concache od rajčice
3 gr. sušeni ili svježi bosiljak (nasjeckani)
100 gr. svježi špinat
50 gr. parmezan (rendan)
120 gr. voda
100 – 170 gr. mozzarella (narezana)
1 prstohvat papra
Sol
Postupak
Stavite 3/4 vode i 1 žličicu. slatke soli. Čim prokuha dodajte torteline na 2-3 minute. Ocijedite i ostavite sa strane.
Istovremeno zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i pirjajte gljive 7-10 minuta. Tijekom pirjanja, kada puste tekućinu, dodajte maslac.
Dodajte češnjak, komorač, papriku, rajčicu i bosiljak u tavu i pirjajte 5 minuta. Zatim dodajte špinat i kuhajte još 5 minuta.
Dodajte parmezan, 1/2 žličice. slatke soli, promiješajte, ulijte u torteline i maknite s vatre.
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. U manju posudu od pećnice ravnomjerno rasporedite torteline s umakom, zalijte vodom i na njih poslažite mozzarellu.
Posudu za pećnicu dobro zatvorite aluminijskom folijom. Pecite 20 minuta.
Maknite aluminijsku foliju i kuhajte još 4-5 minuta, dok sir lagano ne porumeni.
časopis za masline.gr