Trebate nešto slatko hitno? Sedam namirnica bez šećera koje zaustavljaju želju

Obično je otprilike u to vrijeme, kasno poslijepodne, nakon punog tanjura obilne hrane. Ili kasno navečer, kada su sva svjetla ugašena, osim svjetla hladnjaka, prema kojem smo potrčali tražeći slatki zalogaj da zadovoljimo želju. I tada na kraju donosimo najnezdravije odluke.

Pa ipak, ne postoje samo slatki “grijesi” koji nam mogu ublažiti želju za slatkim, već i zdrave opcije koje možemo preferirati, kako bismo zadovoljili apetit, a da pritom ne opteretimo tjelesnu težinu, ali i zdravlje općenito nas.

Koja hrana zaista može zaustaviti želju za slatkim?

1. Voće

Voće je bogato vlaknima, što pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi, prema Isabel Smith. 12-godišnja studija iz 2021. objavljena u The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism‌ koja je uključivala 3518 Australaca zaključila je da je konzumacija umjerene količine voća povezana s 36% manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci Harvard TH Chan School of Public Health tvrde da visoko prerađena slatka hrana aktivira moždani centar za nagrađivanje, uzrokujući žudnju, što se čini da se ne događa tako snažno s prirodnim voćnim šećerima.

Prema studiji iz lipnja 2009. u ‌Journal of Nutrition‌, fruktoza, vrsta šećera koja se nalazi u voću, ima mali učinak na razinu šećera u krvi ako se uzima umjereno.

2. Proteini

Ključ za ublažavanje želje za slatkim je spajanje voća s proteinima, poput banane s jogurtom, grožđa ili lubenice sa sirom. Kombinacija dva u jednom obroku pomaže u održavanju uravnotežene razine šećera u krvi.

Istraživanja pokazuju da unos više proteina općenito može smanjiti apetit. Konkretno, dodavanje 25% više proteina dnevnoj prehrani pokazalo se da značajno smanjuje apetit kod pretilih odraslih osoba, prema nalazima studije iz 2015. godine.

Još jedna mala studija iz kolovoza 2014., objavljena u Nutrition Journalu, pokazala je da doručak obogaćen proteinima (35 g) smanjuje želju za rafiniranim šećerom kod prekomjerne težine ili pretilih adolescenata, u usporedbi s doručkom koji se sastoji od prosječne količine proteina (13 g.)

3. Voda

Ako ste dugo dehidrirani, veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za nečim slatkim, čak i ako niste gladni. Žeđ i dehidracija često se pogrešno smatraju glađu i mogu dovesti do žudnje za šećerom, objašnjava stručnjakinja Vandana Sheth.

Čini se da pijenje više vode smanjuje žudnju i osjećaj gladi, prema istraživanju iz listopada 2018. objavljenom u Physiology and Behavior.

U drugoj studiji iz srpnja 2014. u Journal of Natural Science, Biology and Medicine, skupina ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom koja je konzumirala 1,5 litara vode dnevno smršavila je, smanjila tjelesnu masnoću i izvijestila o značajnom smanjenju apetita.

4. Žvakaće gume

Žvakaća guma povezana je sa smanjenom željom za slatkim i slanim grickalicama, prema klinici Mayo. Iz tog se razloga žvakaće gume bez šećera preporučuju kao brz način suzbijanja želje za nečim nezdravim. Konkretno, čini se da žvakaća guma suzbija apetit, posebno želju za slatkim, dok pomaže ljudima da konzumiraju manje grickalica, tvrdi studija iz svibnja 2007. u časopisu Appetite.

5. Povrće

“Često tražimo nešto hrskavo kada imamo želju”, kaže dr. Sheth, koji preporučuje okretanje štapićima celera i superhidratantnim krastavcima. Osim toga, lisnato zeleno povrće poput špinata, brokule i kelja sadrži tilakoide koji, čini se, smanjuju želju za slatkim. U studiji iz kolovoza 2015. u ‌Appetite, konzumiranje više tilakoida smanjilo je grickanje i žudnju za slatkim poslasticama.

6. Sjemenke

“Sjemenke su vlaknaste i sadrže zdrave masti i proteine”, kaže dr. Smith.

Dr. Sheth predlaže komorač koji ima lijepu aromu i pomaže kod probave, pa bi teoretski mogao pomoći i u borbi protiv žgaravice.

Osim toga, chia sjemenke izvrstan su izvor vlakana i omega-3 masti, smatra dr. Sheth, te doprinose osjećaju sitosti. Prema studiji iz listopada 2017. u ‌Nutrition Research and Practice‌, dodavanjem chia sjemenki u jogurt ljudi unose manje kalorija i osjećaju se sitijima između obroka.

7. cimet

Pokazalo se da je cimet učinkovit za osjetljivost na inzulin i održavanje uravnotežene razine šećera u krvi, prema studiji iz veljače 2008. u Proceedings of the Nutrition Society. Potrebno je više istraživanja u ovom području, ali dr. Sheth tvrdi da vam prirodna slatkoća cimeta može pomoći da se klonite nezdravih poslastica.

Dr. Smith također preporučuje da obroke jedete u redovitim intervalima, otprilike svaka 3 do 4 sata, i da pazite da dovoljno spavate. Neispavani ljudi imaju povećan apetit za slatkom hranom, prema studiji iz veljače 2014. u časopisu Nature Communications.

Dr. Sheth dodaje da je još jedan mogući razlog koji izaziva želju neaktivnost ili intenzivan stres.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki