Ukusan zalogaj koji dodaje godine – Smanjuje rizik od prerane smrti za 23%

Konzumiranje veće količine orašastih plodova, koji se općenito smatraju zdravim međuobrokom, može vam produljiti život, pokazalo je istraživanje.

Ljudi koji su jeli više vlakana imali su 23% manju vjerojatnost prerane smrti iz bilo kojeg razloga, otkrili su iranski istraživači.

A specifična vlakna koja se nalaze u ukusnoj grickalici smanjila su rizik od smrti od srčanih bolesti za 43%.

Dr. Hanieh-Sadat Ejtahed, sa Teheranskog sveučilišta medicinskih znanosti, rekla je: “Otkrili smo da vam konzumacija vlakana može pomoći da živite dulje. Vrijedno je napomenuti da vrsta vlakana čini razliku. Prehrana hranom bogatom netopivim vlaknima, kao što su pšenične posije, ima veći utjecaj na smanjenje rizika od smrtnosti u usporedbi s prehranom izvorima topivih vlakana, kao što su zobene posije, ječam i leća.”

Vlakna su vrsta hranjivih tvari koje se nalaze u cjelovitim žitaricama, povrću, voću, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama koje pomažu ljudima da se osjećaju sitima i pomažu probavi, smanjujući rizik od zatvora.

NHS preporučuje odraslim Britancima da konzumiraju oko 30 g vlakana dnevno, ali većina ljudi u prosjeku konzumira oko 20 g.

Ljudi mogu povećati količinu koju pojedu grickanjem orašastih plodova, odabirom doručka bogatog vlaknima i povećanjem broja povrća koje jedu svaki dan, kaže ministarstvo zdravlja.

Prethodna istraživanja su pokazala da unos više vlakana može smanjiti rizik od niza stanja, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak crijeva.

Najnovija analiza, objavljena u Elsevierovom časopisu Clinical Nutrition, proučila je 64 studije s više od 3,5 milijuna sudionika.

Studije su uključivale podatke o tome koliko su vlakana jeli, kao i rizike smrti od bilo kojeg uzroka, bolesti srca ili raka.

Također je promatralo kakvu vrstu vlakana ljudi konzumiraju.

Sve u svemu, unos više vlakana smanjio je rizik od smrti od srčanih bolesti za 26% i od raka za 22%.

Netopiva vlakna – koja se nalaze u grahu, cjelovitim žitaricama ili proizvodima od mekinja i orasima – smanjuju rizike više od topivih vlakana – koja se nalaze u grahu, grašku, zobi, ječmu, jabukama i agrumima.

Dr. Ejtahed je rekao: “Orasi štite od bolesti srca uglavnom kroz poboljšanje profila lipida i apolipoproteina.”

“Sve veći broj dokaza također sugerira da konzumacija orašastih plodova može zaštititi od njega smanjenjem oksidativnog stresa i upale te poboljšanjem endotelne funkcije.”

Vlakna koja se nalaze posebno u orašastim plodovima i sjemenkama bila su najučinkovitija u smanjenju rizika od smrti od srčanih bolesti.

ieidiseis.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki