Nova studija baca svjetlo na hranjive tvari koje mogu usporiti starenje mozga, osiguravajući mladenački um do duboke starosti
Proučavanje mozga je od vječnog interesa za znanstvenike, koji su u stalnoj potrazi za otkrivanjem načina za poboljšanje mentalnog zdravlja i sprječavanje depresije. Kognitivni hendikep. Godine istraživanja identificirale su mnoge čimbenike koji ubrzavaju starenje mozga, ali manje ih se usredotočilo na one elemente koji mogu zaštititi i ojačati funkciju mozga, zaustavljajući kognitivni pad.
Nedavna studija Centra za mozak, biologiju i ponašanje Sveučilišta Nebraska-Lincoln, u suradnji sa Sveučilištem Illinois u Urbana-Champaignu, istaknula je posebnu ulogu prehrane u ovom procesu. Uključujući napredne tehnike neuroznanosti i znanosti o prehrani, podigao je profil hranjivim tvarima za koje se čini da je podupiru zdravo starenje mozga.
U istraživanju je sudjelovalo 100 kognitivno zdravih osoba u dobi od 65 do 75 godina. Sudionici su dali demografske informacije, tjelesne mjere i razine tjelesna aktivnost putem upitnika. Istraživači su prikupili uzorke krvne plazme nakon razdoblja gladovanja kako bi analizirali biomarkere hranjivih tvari. Procjene kognitivnih sposobnosti i MRI skeniranja također su provedeni kako bi se procijenilo zdravlje mozga.
Napori su otkrili dvije vrste starenja mozga: ubrzavajući i jedan sporije od očekivanog. Oni koje karakterizira sporije starenje mozga pokazali su poseban profil hranjivih tvari.
RELEVANTNI ČLANCI
Korisni biomarkeri hranjivih tvari uključuju:
- Masne kiseline: babenska, gondoinska, α-linolenska, eikosapentaenska, eikosadijenska i lignocerinska kiselina
- Antioksidansi i karotenoidi: cis-lutein, trans-lutein i zeaksantin
- Dva oblika vitamin E
- Kolin
To je prehrambeni profil koji je izravno povezan s Mediteranska prehranačije je blagotvorno djelovanje na mozak znanstveno dokumentirano.
“Ova studija naglašava da su specifični obrasci biomarkera hranjivih tvari obećavajući i pokazuju povoljne učinke na mjerenje kognitivnih performansi i zdravlja mozga”, komentirao je Aron Barbey, direktor Centra za mozak, biologiju i ponašanje. “Pokazujemo da su svojstva mozga izravno povezana s prehranom, što otkrivaju obrasci opaženi u biomarkerima hranjivih tvari”on je dodao.
Istraživači namjeravaju proširiti istraživanje hranjivih tvari koje promiču zdravlje mozga, s nadom da bi se buduće studije mogle usredotočiti na razvoj tretmana i intervencija za promicanje zdravlja mozga na temelju ovih otkrića.
Pročitajte također:
Mikrovalna: Mijenja li hranjive tvari u hrani? Nutricionistica objašnjava
Ovo je tajna broj 1 kako naš um nikada ne stari
Demencija: Neočekivani faktor koji brže stari mozak