Utješna hrana ne smanjuje stres, nego ga pogoršava, pokazalo je novo istraživanje

Konzumiranje masne ugodne hrane tijekom stresnih razdoblja može naškoditi oporavku tijela od stresa, pokazalo je istraživanje.

Mnogi ljudi okreću se nezdravoj hrani poput čokolade ili čipsa kada su pod stresom, ali istraživači su otkrili da to može smanjiti dotok krvi u mozak i uzrokovati lošiju vaskularnu funkciju – što zauzvrat može imati negativne učinke na mentalno zdravlje i kognitivne funkcije te povećati rizik od bolesti srca.

Istraživači preporučuju odupiranje mamcu ugodne hrane grickanjem voća i povrća.

Profesor Jet Veldhuijzen van Zanten rekao je za Guardian: “Za ovu studiju promatrali smo zdrave mlade ljude u dobi od 18 do 30 godina i vidjeti tako značajnu razliku u tome kako se njihova tijela oporavljaju od stresa kada jedu masnu hranu je impresivno.”

“Za ljude koji već imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, učinci bi mogli biti još teži. Svi se stalno nosimo sa stresom, ali posebno za one od nas koji imamo stresne poslove i izloženi smo riziku od kardiovaskularnih bolesti, ova otkrića treba shvatiti ozbiljno. Ovo istraživanje nam može pomoći u donošenju odluka koje smanjuju rizike umjesto da ih pogoršavaju.”

Kroasani i vježbe iz matematike

Studija je uključivala skupinu zdravih mladih odraslih osoba kojima su za doručak dali dva kroasana s maslacem. Sudionici su zatim zamoljeni da rade mentalnu matematiku sve većom brzinom osam minuta, a upozoreni su kada dobiju pogrešan odgovor. Također su se mogli vidjeti na ekranu.

Istraživači su otkrili da jedenje masne hrane tijekom mentalnog stresa smanjuje vaskularnu funkciju za 1,74%. Prethodne studije su pokazale da smanjenje vaskularne funkcije za 1% dovodi do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 13%.

“Eksperiment je osmišljen kako bi simulirao svakodnevni stres s kojim se možemo susresti na poslu ili kod kuće. Kad smo pod stresom, u tijelu se događaju različite stvari, ubrzavaju se otkucaji srca i krvni tlak, šire se krvne žile i povećava dotok krvi u mozak. Također znamo da se elastičnost naših krvnih žila – mjera vaskularne funkcije – smanjuje nakon mentalnog stresa”, rekla je glavna autorica studije Rosalind Baynham sa Sveučilišta u Birminghamu.

Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition and Nutrients, također je pokazala da konzumiranje zdravije hrane, posebice one bogate polifenolima poput kakaa, bobičastog voća, grožđa, jabuka i drugog voća i povrća, može spriječiti slabljenje krvožilnog rada.

Izvor: cnn.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki