Slanina nedvojbeno spada u “zabranjene” namirnice uravnotežene i zdrave prehrane, zbog obilja masnoća koje sadrži, a koje mogu pokriti čak 65% tanke trake spomenute kobasice.
Ovaj nezdravi izbor mesa često se nalazi u sendvičima, pizzama, platama sa sirom i mesnim jelima, nadjevima za pite i sl., a nisu rijetki oni koji za jutro izaberu jednu ili dvije kriške hrskavo pečenog mesa.
Očito, ako brinete o svojoj figuri i zdravlju, slanina je suvišna u vašoj prehrani, ali čak i ako ste ljubitelj njezine hrskave teksture, postoji način da u svoj plan prehrane dodate zdravu verziju slanine, koja će zadovoljiti samo učinkovito zadovoljavaju vašu potrebu za dodatnim okusom u vašim jelima.
Sve što će vam trebati kao osnovni sastojak su dvije veće mrkve, koje će vašem jelu dati hrskavu teksturu, ali i napuniti vaš organizam nutrijentima poput beta-karotena, vitamina A, C, E, K, kolina, kalija, magnezija , željezo, kalcij i fosfor.
Materijali:
2 velike mrkve oguljene
1 i 1/5 žlice soja umaka
2 žlice maslinovog ulja
½ žlice javorovog sirupa
1 žlica tahinija
¼ žličice paprike
½ žlice češnjaka u prahu
¼ žličice mljevenog crnog papra
Implementacija:
U blenderu ili srednjoj posudi pomiješajte sojin umak, maslinovo ulje, javorov sirup, tahini, papriku, češnjak u prahu i papar. Ostavite smjesu sa strane. Upotrijebite gulilicu za povrće i ogulite mrkvu od kraja do kraja kako biste napravili trake poput slanine.
Dodajte trakice u zdjelu s marinadom i ostavite ih da se mariniraju najmanje 15 minuta. Što više to bolje. Nakon što ste zagrijali pećnicu na 205 stupnjeva, trakice mrkve pecite u plehu obloženom papirom za pečenje 10 do 15 minuta. Obavezno ih provjeravajte svakih 5 minuta da ne zagore ili se prepeku.
oblik.gr