Važni su rezultati istraživanja koje je objavio Plos One, napominjući da odabir vegetarijanstva može dijelom biti posljedica gena.
Istraživanje više od 330 000 genoma ukazuje na 34 gena potencijalno uključena u vegetarijanstvo. Konkretno, istraživači, predvođeni izvanrednim profesorom patologije Sveučilišta Northwestern, Nabilom Yasinom, usporedili su genome 5324 strogih vegetarijanaca s 329455 nevegetarijanaca koji su sudjelovali u biomedicinskoj bazi podataka UK Biobank. Identificirali su varijacije u 34 gena uključena u metabolizam lipida i funkciju mozga koje bi mogle biti povezane s odabirom vegetarijanske prehrane. Ovo otkriće otvara mogućnost da razlike u načinu na koji tijelo obrađuje lipide i posljedični učinci na mozak mogu biti iza izbora vegetarijanske prehrane.
Međutim, istraživači napominju da je potrebno više istraživanja o mogućim razlikama između sastava lipida i metabolizma kod vegetarijanaca i nevegetarijanaca, kao i drugih čimbenika u fiziologiji koji mogu upravljati vegetarijanstvom. Bolje razumijevanje ovih čimbenika može pomoći nutricionistima da osmisle učinkovitije prehrambene preporuke na temelju individualne genetike svake osobe.
newsit.gr