Ukusni su, ekonomični i skuhani u tavi i na mnogo različitih načina u nekoliko minuta. Za pancetu od svinjetine razlog je što ih kuhamo sa slatko-kiselim umakom i poslužujemo s pirjanim prokulicama, a izbjegavamo pržene krumpiriće. Ako ih ipak preferirate, savršeno će pristajati uz vašu hranu…
od Ioanne Stamoulos
Spremno za 30′
Materijali
1.000-1.200g. svinjska panceta
1 Florin papar, narezan na kockice
3 žličice jabučnog octa
1 žličica žlica meda
2 žličice juha od senfa
1 kavena šalica maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, otopljena
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
1 šalica bijelog vina
1 žličica jušna žlica nasjeckanog timijana ili origana
Postupak
Pancetu posolite, popaprite i zagrijte polovicu maslinovog ulja u širokom i plitkom loncu ili dubljoj tavi. U vruće ulje ubacite dijelove pancete i popržite ih s obje strane. Ostavite ih sa strane.
U tavu dodajte ostatak maslinovog ulja i dodajte češnjak, luk i papar. Pirjajte 2 minute i dodajte meso. Pospite majčinom dušicom ili origanom. Deglazirajte vinom i kada alkohol ispari dodajte med pomiješan sa senfom i jabučnim octom. Kuhajte namirnice još 5 minuta dok se umak ne zgusne. Poslužite jelo na tanjure, uz prokulicu prokuhanu i propirjanu na žlici maslaca.
časopis za masline.gr