Uz ove vinske sipe s pirjanim lukom post postaje ukusniji. Najbolji rezultat daju začini.
od Sotiris Evangelos
Spremno za 2:00
Materijali
120 ml i.p. maslinovo ulje
500 gr. Očišćeni luk dinstati
3-4 češnja češnjaka
1 kg svježe sipe
1 žličica slatka pasta od rajčice
1 list lovora
2-3 zrna pimenta
2-3 klinčića
1 štapić cimeta
1 čaša vina
2 velike zrele rajčice, oguljene, očišćene od sjemenki i nasjeckane
crni papar, svježe mljeveni
cvijet soli
Postupak
U tavu stavite pola maslinova ulja, luk i češnjak te ih pirjajte dok ne postanu sjajni i medeni, oko 15′. Sipu očistite i narežite na deblje komade, nakon što joj odstranite kost. Stavimo ih čiste u lonac, na laganu vatru, da se kuhaju na pari i iscijede tekućinu.
Kad popiju tekućinu dodajte preostalo maslinovo ulje te luk i češnjak. Sve zajedno propirjajte i dodajte pastu od rajčice. Dobro promiješajte da se pasta od rajčice zaprži i dodajte začine.
Miksanje nastavljamo. Gasimo vinom. Ostavite da alkohol ispari i dodajte svježu rajčicu. Posolite, popaprite i po potrebi dodajte čašu vode. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat, dok sipa i luk ne omekšaju, a umak omekša.
časopis za masline.gr