Zagreba Lajfhaki

Vinska sipa s pirjanim lukom

Uz ove vinske sipe s pirjanim lukom post postaje ukusniji. Najbolji rezultat daju začini.

od Sotiris Evangelos

Spremno za 2:00

Materijali

120 ml i.p. maslinovo ulje

500 gr. Očišćeni luk dinstati

3-4 češnja češnjaka

1 kg svježe sipe

1 žličica slatka pasta od rajčice

1 list lovora

2-3 zrna pimenta

2-3 klinčića

1 štapić cimeta

1 čaša vina

2 velike zrele rajčice, oguljene, očišćene od sjemenki i nasjeckane

crni papar, svježe mljeveni

cvijet soli

Postupak

U tavu stavite pola maslinova ulja, luk i češnjak te ih pirjajte dok ne postanu sjajni i medeni, oko 15′. Sipu očistite i narežite na deblje komade, nakon što joj odstranite kost. Stavimo ih čiste u lonac, na laganu vatru, da se kuhaju na pari i iscijede tekućinu.

Kad popiju tekućinu dodajte preostalo maslinovo ulje te luk i češnjak. Sve zajedno propirjajte i dodajte pastu od rajčice. Dobro promiješajte da se pasta od rajčice zaprži i dodajte začine.

Miksanje nastavljamo. Gasimo vinom. Ostavite da alkohol ispari i dodajte svježu rajčicu. Posolite, popaprite i po potrebi dodajte čašu vode. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat, dok sipa i luk ne omekšaju, a umak omekša.

časopis za masline.gr

Exit mobile version