Voće i mršavljenje: 4 mita u koja trebate prestati vjerovati

Kada je riječ o prehrani i mršavljenju, postoji mnogo informacija, a nažalost većina njih nije istinita

Ovisno o tome što čitate, neki će tvrditi da vam je voće ili najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj ako pokušavate smršaviti. Ali što je istina, a što nije? Ovo su glavni mitovi o voću i mršavljenju.

Mit 1: Ne biste trebali jesti voće jer je bogato šećerom

Jedna od najvećih zabluda o voću je da, budući da je slatko, sadrži šećer i stoga je “loše” za vas. Međutim, postoji razlika između prirodnog šećera u voću i namirnica s dodanim šećerima. Naša tijela koriste prirodnu fruktozu u voću potpuno drugačije od one koja dolazi iz prerađenog šećera.

Voće je također među najhranjivijim namirnicama i osigurava druge hranjive tvari poput vitamina, minerala, antioksidansa, vlakana i vode.

Vlakna koja se nalaze u voću posebno pomažu u promicanju sitosti jer usporavaju probavu, što znači da vas mogu dulje držati sitima.

Mit 2: Od voća ćete se udebljati jer je bogato ugljikohidratima

Da, voće sadrži ugljikohidrate, ali ugljikohidrati uglavnom potječu od vlakana, koja pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, održavaju vas dulje sitima, potiču redovito pražnjenje crijeva i pomažu u održavanju razine šećera u krvi.

Također ne trebate izbjegavati ugljikohidrate jer oni vašem mozgu i tijelu daju energiju i podržavaju tjelesne funkcije kao i svaku fizičku aktivnost.

Mit 3: Avokado deblja

Voće koje često ne jedete kada pokušavate smršaviti je avokado. I to zato što avokado ima puno masti. Možda mislite da morate izbaciti masnoće kako biste smršavili, ali to je mit. Zapravo, istraživanje je pokazalo da redoviti unos zdravih masnoća (kao što su one koje se nalaze u avokadu) može pomoći u kontroli apetita i održati nas dulje sitima.

Također, izbacivanje masnoća može učiniti da se osjećate uskraćeno i nezadovoljno, što vas može natjerati da tražite više prerađene hrane koja ima više soli i šećera. Umjesto toga, bilo bi bolje dodati dobre masti i kombinirati ih s nemasnim proteinima, cjelovitim žitaricama i povrćem za uravnotežen, hranjiv i zasitan obrok.

Mit 4: Voće ne treba jesti na prazan želudac

Još jedan mit o voću je da konzumacija voća na prazan želudac doprinosi stvaranju plinova, nadutosti i probavnih problema. Voće koje sadrži topiva vlakna poput jabuka i citrusa privlači vodu u crijeva, stvarajući gel, što može usporiti probavu. Ali to nije loše. Zapravo, vlakna u voću pomažu da se osjećate siti i sprječavaju skokove šećera u krvi nakon jela, što može pomoći u kontroli apetita i težine.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki