Voće s malo ugljikohidrata idealno za dijetu

Voće je prepuno korisnih nutrijenata, a posebno ono s niskim udjelom ugljikohidrata odličan je način da obrok učinite zasitnijim bez značajnog povećanja udjela kalorija. Prepune su vitamina i minerala koji potiču zdravlje, kao i vlakana koja zasituju. Također je savršen dodatak koji će vam pomoći da napravite zdrav tanjur bez dodavanja puno dodatnih kalorija.

Usprkos reputaciji da je slatko ili čak škrobno, postoji mnogo voća s niskim udjelom ugljikohidrata koje može biti korisno za vaše tijelo.

Uzmite u obzir činjenicu da su nalazi iz studije objavljene u časopisu Circulation Američke udruge za srce primijetili da su sudionici koji su svaki dan konzumirali pet porcija voća i povrća umjesto samo dvije, smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i smrtnosti od svih uzroka za 10. -13%. Druga studija, nutricionistica Amy S. Margulies, RD, CDCES, LDN, NBC-HWC, izvještava na eatthis.com, pokazuje da i voće i povrće vašem tijelu osiguravaju dijetalna vlakna, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Voće s niskim udjelom ugljikohidrata, idealno za dijetu

“Maksimalni broj grama ugljikohidrata dopušten u voću da bi se i dalje smatrao niskim udjelom ugljikohidrata može varirati ovisno o različitim izvorima i tumačenjima”, kaže Mary Sabat, MS, RDN, LD. “Općenito, voće koje sadrži oko 5 grama neto ugljikohidrata po porciji smatra se niskim udjelom ugljikohidrata. Neto ugljikohidrati odnose se na ukupni sadržaj ugljikohidrata minus sadržaj vlakana.”

Sabat napominje da su “vlakna vrsta ugljikohidrata koje tijelo ne probavlja u potpunosti”. Kada se konzumira, “može pomoći usporiti apsorpciju šećera i potaknuti osjećaj sitosti, što ga čini korisnim za održavanje stabilne razine šećera u krvi i podržava kontrolu težine.” Također ističe da “mnogo voće s niskim udjelom ugljikohidrata obično ima puno vlakana, što dodatno pridonosi njihovim zdravstvenim prednostima.”

Bobice

Bobičasto voće vašem tijelu daje antioksidanse koji mogu koristiti i vašim crijevima i mozgu dok vas štite od upalnih poremećaja, metaboličkih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti i raka. Sabat dodaje da je bobičasto voće “također bogato vlaknima, pružajući dodatne zdravstvene beneficije dok održava nizak neto broj ugljikohidrata.” Također posebno preporučuje jagode, maline i kupine.

U međuvremenu, Margulies objašnjava da su borovnice “odličan izvor vlakana i niskokalorične (62 kalorije po šalici)”. “Također je izvrstan izvor vitamina i antioksidansa, pa je pobjednički sastojak za parfee od jogurta, salate ili grickalice”, dodaje Margulies.

Što se tiče malina, Margulies objašnjava da su “sa 64 kalorije po šalici još jedan odličan izvor vlakana”. Također imaju “visok sadržaj vitamina C, kalija i folne kiseline i nemaju masti, kolesterola ili natrija.” Što se tiče jagoda, kaže da imaju posebno visoku razinu antioksidansa poznatih kao polifenoli.

Marelica

Ovo sićušno voće može vam pružiti mnoge dobrobiti, a istovremeno ima “relativno nizak ugljikohidrat”, kaže Sabat. Marelice također “obezbeđuju dobru količinu vlakana i izvor su vitamina A i C”, dodaje Sabat.

Grejp

Grejp može učiniti sve, od poboljšanja vašeg imunološkog sustava do podržavanja zdrave kardiovaskularne funkcije. Također vam mogu pomoći u kontroli težine.

“Grejpfrut je poznat po svojim niskokaloričnim svojstvima s malo ugljikohidrata”, kaže Sabat. “Također su bogate vlaknima i vitaminom C, što ih čini zdravim izborom za dijetu s malo ugljikohidrata.”

Kruške

“Oni su povezani sa smanjenim rizikom od dijabetesa, zajedno s poboljšanim zdravljem crijeva i zatvorom”, kaže Margulies. Zapadna medicina također već neko vrijeme poznaje dobrobiti krušaka, a voće poput krušaka može dovesti do gubitka težine.

Jabuke

Jedna jabuka dnevno otjerat će doktora, kako kažu. Ovo također može biti jedan od razloga zašto su jabuke, nakon banana, bile drugo najpopularnije voće u SAD-u 2022. godine, prema Međunarodnom udruženju za proizvodnju svježih proizvoda.

Kad je riječ o zdravom izboru, jabuke su “bogate vlaknima i antioksidansima, koji su povezani s manjim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i raka”, kaže Margulies, napominjući da mogu “promicati gubitak težine i poboljšati zdravlje crijeva i mozak”.

Lubenica

Iako lubenica ima relativno visok sadržaj šećera u usporedbi s drugim voćem, još uvijek je održiva opcija s niskim udjelom ugljikohidrata zbog visokog udjela vode, koji razrjeđuje ukupnu koncentraciju šećera.

Dinja

“Dinja je osvježavajuće voće koje ima relativno malo ugljikohidrata u usporedbi s mnogim drugim”, kaže Sabat. Također je dobar izvor vitamina A i C.

Breskva

Breskva je voće za koje neki stručnjaci tvrde da štiti od pretilosti, dijabetesa, hipertenzije i upala, ali i kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i onkoloških bolesti.

“Breskve imaju umjereno nizak ugljikohidrat, a sadrže vitamine A i C”, kaže Sabat, koji preporučuje umjereno uživanje u njima kao dio dijete s niskim udjelom ugljikohidrata.

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki