Zagreba Lajfhaki

Volite li piti sok koji vam je ostao u staklenci za kisele krastavce? Nutricionistica kaže da se isplati, ali s oprezom

Ako vam u staklenci ponestane kiselih krastavaca, nemojte žuriti s pražnjenjem soka. Nutricionistica nabraja njegove važne dobrobiti, posebno sada ljeti

Ako ste jedan od onih ljubitelja ukiseljenog povrća, možda biste trebali voljeti – ako već niste – njihov sok. Certificirana dijetetičarka Shyla Cadogan objašnjava zašto u nedavnom članku tekućina koja je ostala u staklenci vrijedi potrošitičak i ako se čini da mu nedostaje makronutrijenata i mikronutrijenata.

Dobar izvor elektrolita

Njegov slan okus možda i nije najugodniji, pa ga pokušajte zanemariti zbog obilja elektrolita koje sadrži, pogotovo ako dugo sjedite na suncu ili vježbate i jako se znojite. “Natrijem i kalijem obiluje sok od kiselih krastavaca, koji sadrži i magnezij u tragovima. Natrij je glavni elektrolit koji se izlučuje znojem. Za maksimalnu korist pokušajte pronaći marke kiselih krastavaca bez octa dodatni pigmentinapominje Cadogan.

Neophodan u gimnastici

Cadogan razrađuje dobrobiti cijeđenja soka za vježbače: “Natrij je kritičan za ravnotežu tekućine, kao i za rad živaca i mišića. Sve to pomaže organizmu za oporavak nakon snažne aktivnosti».

Zahvaljujući elementima koje sadrži, sok od kiselih krastavaca djelotvoran je i na grčevi u mišićima, uzrokovan nedostatkom minerala uslijed smanjenog unosa hranom ili intenzivnog znojenja. Nasuprot tome, ne, s energetska pića, sok od kiselih krastavaca nije pun šećera. “Glukoza može pomoći u rehidraciji i obnavljanju glikogena nakon napornog treninga, ali ako niste ljubitelj previše šećera, sok od kiselih krastavaca dobra alternativa. The voće također je dobar izbor! Sadrže ne samo prirodne šećere, već i vodu i elektrolite“ objašnjava nutricionistica.

Tko treba paziti?

Sok od kiselih krastavaca nije baš nevin. Pretjerivanje, osobito ako je popraćeno nedovoljnim unosom magnezija i kalija, može ga povećati arterijski tlak. “Stoga ako osoba koja nije aktivna i puno konzumira procesirana hranapreporučio bih da izbjegavate nesmotreno piti sok od kiselih krastavaca“ ističe stručnjak i dodaje da je kalij jednako je vitalan za održavanje ravnoteže tekućine i zdravu funkciju živaca i mišića.

Inače, je li ih sigurno konzumirati ovisi u biti o načinu života svake osobe. “Ako se često znojite i vježbate, mogli biste imati koristi od nadoknade minerala, a sok od kiselih krastavaca mogao bi biti izvrsna opcija. Ako imate problema s zadrzavanje tekucine, hipertenzija the srčani problemivjerojatno nije dobra ideja uključiti ga u svoju prehranusavjetuje on.

I (otprilike) mit

Prema urbanoj legendi, sok od kiselih krastavaca može pomoći u rješavanju toga mamurluk. Stručnjak objašnjava:

“Ne postoji opsežna znanstvena literatura koja bi poduprla hipotezu, ali ako razmislite o tome, ima nekog smisla. Alkohol uzrokuje dehidraciju jer povećava stvaranje urina i ubrzava gubitak tekućine i elektrolita. To može pridonijeti glavobolji i mučnini, tipičnim simptomima mamurluka. Fokusiranje na hidrataciju i nadoknadu elektrolita stoga bi moglo pomoći oporavku»

Pročitajte također:

Grčevi nakon vježbanja: Što piti za olakšanje

Grčevi: Uobičajeni sumnjivci mogu biti i dobro poznate tablete – 5 savjeta kako ih odmah zaustaviti – Hrana koja ih sprječava

Ekcem: Studija okrivljuje sol za pojavu kožne bolesti

Exit mobile version