Zagreba Lajfhaki

Zašto bi neki ljudi trebali izbjegavati avokado

Avokado je vrlo posebno i popularno voće. Iako je općenito zdrav, neke kategorije ljudi trebale bi ga konzumirati u ograničenim količinama, a neke bi ga trebale u potpunosti izbjegavati.

Avokado je dobar izvor mononezasićenih masti, koje su zdrave masti koje pomažu u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola i podižu HDL (dobar) kolesterol. Mononezasićene masti u avokadu također imaju protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kroničnih bolesti.

Osim toga, avokado je dobar izvor vlakana koja pomažu u održavanju dobrog probavnog zdravlja. Vlakna također mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Avokado je također dobar izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K, folat, kalij i magnezij.

Avokado je hranjivo voće iz sljedećih razloga:

  • Ima visok sadržaj vitamina, minerala i vlakana
  • To je namirnica s niskim glikemijskim indeksom
  • Ima antioksidativna svojstva
  • Pomaže u dobrom zdravlju srca, mozga i kostiju
  • Može pomoći kod mršavljenja

Ljudi koji bi trebali izbjegavati jesti avokado su:

  • Osobe s alergijama na lateks.
  • Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS).
  • Osobe koje uzimaju lijekove protiv tromboze ili lijekove protiv zgrušavanja krvi
  • Osobe s bolestima jetre

Osobe s alergijama na lateks

Avokado sadrži protein koji je sličan proteinu koji se nalazi u lateksu. Avokado, poput banana i kivija, sadrži određene proteine ​​koji mogu izazvati alergijsku reakciju. Osobe s alergijama na lateks mogu imati alergijsku reakciju na avokado, koja se može manifestirati simptomima kao što su svrbež, osip, oteklina, otežano disanje, pa čak i anafilaktički šok. Dakle, dok se ne posavjetujete s liječnikom, dobro je ne uključivati ​​ga u svoju prehranu.

U osnovi je to posljedica reakcije koja se naziva “sindrom lateksnog voća”. Javlja se kada ljudi s alergijom na lateks dođu u kontakt s određenim proteinima koji se nalaze u određenom voću i povrću. Ti su proteini slični proteinima koji se nalaze u lateksu i mogu uzrokovati alergijsku reakciju kod osoba alergičnih na lateks. Dijagnoza sindroma lateks-voća postavlja se testiranjem krvi kako bi se otkrila antitijela protiv proteina koji se nalaze u lateksu i određenom voću ili povrću.

Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS)

Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) su osobe koje pate od kroničnog probavnog poremećaja kojeg karakteriziraju ponavljajući bolovi u trbuhu ili nelagoda te promjene u navikama pražnjenja crijeva. Simptomi IBS-a mogu uključivati: bol ili nelagodu u trbuhu, proljev, zatvor, nadutost, plinove, nepotpuno pražnjenje crijeva.

Izbjegavanje određene hrane ili pića koji mogu pogoršati simptome može pomoći. Osobe s IBS-om ne bi trebale jesti avokado jer im može pogoršati simptome. Avokado sadrži vrstu ugljikohidrata koji se nazivaju oligosaharidi. Oligosaharidi su teški za probavu i mogu uzrokovati simptome poput nadutosti, bolova u trbuhu i proljeva kod ljudi s IBS-om. Osim toga, avokado je bogat mastima. Masti mogu usporiti probavu i pogoršati simptome IBS-a. Ako imate IBS i razmišljate o jedenju avokada, najbolje je posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom. Oni vam mogu pomoći da shvatite kako avokado može utjecati na vas i predložiti alternative.

Osobe koje uzimaju lijekove protiv tromboze ili lijekove protiv zgrušavanja krvi

Antitrombotici i antikoagulansi smanjuju zgrušavanje krvi, što pomaže u sprječavanju krvnih ugrušaka. Vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi, tako da konzumiranje velikih količina hrane bogate vitaminom K može neutralizirati učinke antikoagulansa ili lijekova protiv zgrušavanja krvi. Konzumiranje velikih količina avokada može povećati rizik od krvarenja kod ljudi koji uzimaju lijekove protiv tromboze ili antikoagulanse.

Avokado je voće koje je bogato vitaminom K. Jedna porcija avokada (200 grama) sadrži oko 45 mikrograma vitamina K, što je oko 45% preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe. Ako uzimate lijekove protiv tromboze ili antikoagulanse, važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije konzumiranja velikih količina avokada. Vaš liječnik može vam pomoći odrediti koliko avokada možete sigurno pojesti.

Osobe s bolestima jetre

Avokado je voće koje je bogato mastima, uglavnom mononezasićenim i polinezasićenim mastima. Ove masnoće su zdrave za organizam, ali kod oboljelih od jetre mogu otežati probavu i opteretiti jetru. Osim toga, avokado sadrži spoj koji se zove saponin. Saponini su prirodni spojevi koji se nalaze u određenim biljkama i mogu imati protuupalne učinke. Međutim, kod osoba s bolestima jetre saponini mogu izazvati upalu u jetri. Iz gore navedenih razloga, osobe s bolestima jetre trebaju ograničiti konzumaciju avokada. Ako imate bolest jetre i razmišljate o jedenju avokada, najbolje je posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom. Oni vam mogu pomoći da shvatite kako avokado može utjecati na vaše zdravlje i predložiti alternative.

Avokado je siguran za konzumaciju tijekom trudnoće i dojenja. Međutim, u vrlo rijetkim slučajevima avokado može izazvati alergijsku reakciju kod dojenčadi. Ako ste trudni ili dojite i imate problema s konzumacijom avokada, posavjetujte se s liječnikom.

Osim navedenih kategorija ljudi, važno je napomenuti da jedenje avokada može povećati unos kalorija i masti. Osobe koje pokušavaju smršaviti ili se pridržavaju zdrave prehrane trebale bi umjereno konzumirati avokado. Avokado je bogat masnoćama, pa pretjerana konzumacija ovog voća može dovesti do nekontroliranog debljanja. Zbog toga se preporučuje smanjiti količinu avokada u dnevnim obrocima ako planirate dijetu.

enikos.gr

Exit mobile version