Zagreba Lajfhaki

Zašto jesti šaku borovnica svaki dan?

Borovnice su namirnica bogata hranjivim tvarima poznata po nizu zdravstvenih prednosti

Blagotvorne prednosti borovnica su zbog njihovih plavih pigmenata koji se nazivaju antocijanini, a koji su klasa polifenola. Ovi pigmenti se nalaze u jagodama, malinama, crvenom grožđu i ljubičastom povrću. Druge namirnice koje sadrže antocijanine su brokula, kruške i začini poput kurkume.

Poznate dobrobiti borovnica

Zdravlje kostiju

Borovnice su bogate nutrijentima poput željeza, fosfora, kalcija, magnezija, mangana, cinka i vitamina K koji su vitalni za zdravlje kostiju. Ovi minerali pomažu u održavanju strukture kostiju, čvrstoće i fleksibilnosti zglobova.

Zdrava koža

Borovnice su bogat izvor vitamina C koji pomaže u poboljšanju sinteze kolagena, što poboljšava cjelokupnu teksturu kože. Protuupalna svojstva borovnica mogu pomoći u liječenju psorijaze i smanjenju ekcema, dok antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja okoliša.

Održavaju krvni tlak

Borovnice pomažu tijelu da proizvodi više dušikovog oksida, koji je odgovoran za snižavanje krvnog tlaka. Niska razina natrija u borovnicama također pomaže tijelu u održavanju krvnog tlaka.

Pomažu kod dijabetesa

Konzumiranje borovnica pomaže kod prerade glukoze i osjetljivosti na inzulin kod pacijenata s dijabetesom. Riječ je o voću s niskim glikemijskim indeksom, pokazateljem koji pokazuje koliko brzo hrana utječe na razinu šećera u krvi.

Savjeti koje morate imati na umu kada jedete borovnice

Iako se borovnice mogu kuhati i jesti sirove, njihove dobrobiti možete najbolje iskoristiti ako ih jedete svježe.

Osobe s nedostatkom glukoza-6-fosfat dehidrogenaze ne bi trebale konzumirati borovnice. G6PD je genetski poremećaj kod kojeg ljudi imaju problema s razgradnjom određenih kemikalija u hrani i lijekovima.

jenny.gr

Exit mobile version