Zašto nam vrućina ubija apetit? Otkrijte pametnu prehranu u 40-ima

Znanstveni tim daje zanimljive odgovore o promjenama u našim prehrambenim navikama kada je živa visoka

Mi smo u njegovom srcu ljeto a već prolazimo kroz neke od najtoplijih dana u godini. Rekordne temperature pogađaju razne dijelove svijeta, uz ekstremne toplina izazvati nelagodu, izazivajući zabrinutost zbog ozbiljnih zdravstvenih rizika. Ekstremna vrućina je, naposljetku, vodeći uzrok smrti povezanih s vremenskim prilikama i može dovesti do toplinska iscrpljenost, toplinski udar i dodatno opterećenje srca i bubrega. No, osim vidljivih učinaka visoke temperature, postoji još jedan, nevidljivi čimbenik na koji živa značajno utječe: apetit nas. Kako temperatura raste, želja za jelom se osjetno smanjuje.

Zašto se ovo događa; Istraživači počinju otkrivati ​​razloge koji objašnjavaju taj fenomen.

Prema dr. Allison Childress, nutricionistici i izvanrednoj profesorici na Sveučilištu Texas Tech, probava hrane i skladištenje njezinih hranjivih tvari stvara toplinu koja troši energije. “Postoje jasne razlike u unosu kalorija u hladnom i toplom vremenu,” objašnjava. U hladnijem okruženju tijelo treba sagorjeti više kalorija kako bi stvorilo toplinu, dok je u toplijem okruženju točno suprotno – veći unos kalorija zagrijava tijelo, što dovodi do smanjenog apetita.

Mehanizmi koji povezuju temperaturu i apetit nisu u potpunosti shvaćeni, ali istraživanja na životinjama pokazuju da više temperature okoline smanjuju proizvodnju grelincrijevni hormon, koji stimulira glad. Dr. Gordon Fisher sa Sveučilišta u Alabami dodaje da komunikacija između termoregulacijskih procesa u mozgu i želucu može igrati ulogu u regulaciji unosa hrane, iako točan mehanizam nije u potpunosti objašnjen.

Postoji li “pametna” prehrana za vrijeme vrućina?

Kad se temperature povise, ljudi izbjegavaju hranu čija probava zahtijeva više napora i povećava proizvodnju topline u tijelu. Međutim, kako je istaknuo dr. Childress, organizacija je još potrebna bjelančevine i vlakno. Kako bi zadovoljili te prehrambene potrebe bez pregrijavanja, ona preporučuje jesti manje količine, češće tijekom dana. Dr. Fisher sa svoje strane općenito savjetuje izbjegavanje visokokalorične hrane.

Njegovo očuvanje hidratacija također je od vitalnog značaja za vruće vrijeme. Voda je najbolji izbor, no onima koji ne vole njezin okus može pomoći dodavanje kriške naranče ili krastavca. Nemasno mlijeko još je jedan dobar izbor zbog svojih hranjivih sastojaka i učinka hlađenja. Dr. Fisher upozorava na to alkohol i pića s visokim udjelom kofeina, zbog svojih dehidrirajućih svojstava. Međutim, umjerene količine kofeina u ledenoj kavi ili nezaslađenom čaju mogu hidratizirati ako se konzumiraju umjereno. Osim pića, hidratantna hrana kao što su dinja, bobičasto voće, zelena salata, celer, rajčice, krastavci, juhe, jogurt i još mnogo toga daje učinak hlađenja i hidratacije.

Kako ljetne vrućine postaju sve jače, važno je voditi računa o njihovim učincima na naš apetit i cjelokupno zdravlje. Razumijevanjem kako visoke temperature utječu na naš apetit i poduzimanjem koraka da ostanemo hidrirani i održavamo uravnoteženu prehranu, možemo se bolje nositi s izazovima ekstremnih vrućina.

Pročitajte također:

Odlazite li od kuće gladni? Četiri razloga da doručkujete – Devet SOS znakova da vam treba

Inovativna kapsula kontrolira apetit – samo je progutajte

Trik od 3′ koji smanjuje apetit i uvijek uspijeva

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki