Zagreba Lajfhaki

Zašto ne bismo skuhali jaja ravno iz hladnjaka?

Bilo da su kuhana ili kajgana, jaja su brz i zdrav međuobrok, bogata proteinima i niskokalorična.

Naravno, najčešće mjesto za čuvanje jaja je u hladnjaku, gdje mogu stajati oko 3 – 5 tjedana nakon datuma proizvodnje. Kuhana jaja (sa ljuskom) mogu stajati u hladnjaku do 7 dana, računajući od dana kada smo ih skuhali.

Tvrdo kuhana ili ne, držite svoja jaja podalje od hrane jakog mirisa koju ste možda pohranili u hladnjaku, jer su sklona “upijanju” okolnih mirisa. Također, ne zaboravite oprati ruke nakon rukovanja jajima, jer postoji rizik od salmonele, čak i na ljusci. Isto vrijedi i za površine koje su dotaknule sirova jaja.

Pričekajte prije nego ih prokuhate

Prema britanskoj web stranici s informacijama o jajima ‘Eggs Info’, trebali bismo izvaditi jaja iz hladnjaka i ostaviti ih na sobnoj temperaturi 30 minuta prije kuhanja. Problem je s jedne strane u nagloj promjeni temperature, a s druge strane u tome što se žumanjak možda neće imati vremena dovoljno zagrijati.

“Izvadite ih iz hladnjaka pola sata prije kuhanja za najbolje rezultate, inače bi nagla promjena temperature mogla puknuti ljusku ili smanjiti sposobnost jajeta da ‘veže’ sastojke u hranu i deserte”, kažu stručnjaci Eggs Info.

Međutim, neki smatraju da postoje ozbiljniji razlozi da se jaja ne kuhaju odmah iz hladnjaka.

Konkretno, pismo u listu “Guardian” navodi:

“Profesor mikrobiologije na sveučilištu na kojem sam studirao tvrdio je da ako razbijete jaje ravno iz hladnjaka u tavu da biste ga ispekli, ono može izgledati spremno nakon nekoliko minuta, ali u stvarnosti žumanjak neće biti dobro zagrijan, što rezultira većim rizikom od salmonele.”

ieidiseis.gr

Exit mobile version