Zašto ne biste trebali jesti hladno meso? SLIKE

Kada govorimo o pravilnoj prehrani, obično se misli na to jesu li proizvodi i raznolikost jela korisni. Rijetko razmišljamo o temperaturi hrane i kako želudac reagira na toplo i hladno.

To je greška. Mnogi ljudi često jedu slaninu sa salatom, ali zbog užurbane svakodnevice meso ostaje hladno. Rezultat je nelagoda i težina u želucu.

Vjeruje se da je meso u bilo kojem obliku korisno i hranjivo, ali nije tako. Liječnici su otkrili da jedenje hladne hrane, osobito proteina, može uzrokovati razvoj disbioze i metaboličkih poremećaja.

Hladna hrana

Vrijeme probave hrane u želucu izravno ovisi o njegovoj temperaturi. Ako je hrana topla, ona je u želucu 2-3 sata prije nego što se velike proteinske molekule potpuno razgrade u aminokiseline.

Pa, hladna hladna hrana prolazi kroz želudac nekoliko puta brže, a probavljeni proteini koje tijelo ne apsorbira padaju u tanko crijevo.

Što će se dogoditi s vašim tijelom ako prestanete jesti meso

Kao rezultat toga, razvija se disbakterioza, metabolizam je poremećen, nastaje povoljno okruženje za razvoj truležne mikroflore. U procesu razgradnje nastaju otrovne tvari koje se apsorbiraju u krvotok i uzrokuju intoksikaciju organizma.

Mark Mattar, izvanredni profesor medicine iz Georgetowna (SAD, SAD) u intervjuu kaže da je topla hrana ključ za normalno funkcioniranje probavnog sustava.

Podsjeća da su naše bake uvijek savjetovale da se kod prehlade i gripe jede topla juha ili čaj. To nije slučajno: toplina opušta mišiće i umiruje želudac, a blagotvorno djeluje i na sluznicu.

Do nepotpune probave hrane može doći i kada se topla hrana konzumira uz hladne napitke. Na tom se principu temelje obroci u McDonald’su. Hamburger je na meniju, uz ledeno hladno piće. Čovjek je ubrzo opet gladan.

Na internetu se mogu naći i informacije o dijeti gdje je glavno da hrana bude hladna. Ideja je da se kilogrami tope pred našim očima i tako dalje.

Nije iznenađujuće da se takvim procesom probave smanjuje težina, iznenađujuće je da postoje ljudi koji su spremni na takve eksperimente sa svojim zdravljem. Uostalom, većina se nutricionista u potpunosti slaže s našim bakama: jedite dok je toplo!

Optimalna temperatura hrane

Temperatura hrane treba biti ugodna i bliska tjelesnoj temperaturi – od 36 do 40 stupnjeva. Treba izbjegavati prehladnu i prevruću hranu. To će probavnim organima omogućiti pravilan rad i pravilnu probavu hrane.

Vrijeme je također važno – ujutro i navečer je bolje potpuno odustati od hladne hrane, jer se u to vrijeme metabolizam usporava i tijelo treba poticaj da pravilno pokrene probavu, ali za ručak si možete priuštiti nešto hladno, na primjer sladoled.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki