Mahune se skladno slažu s perlama i čine savršen ručak. Dodajte i malo fete u svoje jelo.
od Sotiris Evangelos
Spremno za 1:40′
Materijali
½ kg svježeg mahunarskog graha, unutarnje voće
1 veliki luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka nasjeckana
1 žličica juha od paste od rajčice
1 kg mahuna, svježih, očišćenih
1 mrkva, narezana na ploške
2 krumpira oguljena, narezana na kockice
2 zrele rajčice, nasjeckane
1 vezica peršina, nasjeckanog
1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
U lonac s kipućom vodom uspite zrnasti grah i blanširajte ga 5-10 minuta. Procijedite i pustite da se ocijede. U istom suhom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pirjajte luk, češnjak i pastu od rajčice uz stalno miješanje lopaticom 3 minute.
Dodajte zelene mahune, kuglice, mrkvu i krumpir, nastavljajući miješati s vremena na vrijeme. Dodajte nasjeckanu rajčicu, peršin, sol, papar, čašu vode i pustite da jelo prokuha.
Zatvorite poklopcem i pirjajte na laganoj vatri oko 1 sat ili dok jelo ne pusti ulje. Grah i perle poslužite na tanjurima poškropljenim s malo sirovog maslinovog ulja, malo nasjeckanog peršina i popraćeni svježim kruhom od dizanog tijesta i feta sirom.
časopis za masline.gr