Zeleno antioksidativno super-voće koje jača obranu, ljubi crijeva i jača kosti

Nema ga u kolicima mnogih ljudi jer se smatra “stranim” i tropskim. U stvarnosti je, međutim, jedno voće s važnom prednošću: Sadrži značajne količine vrijednih nutrijenata, koje je teško naći u drugim namirnicama. Razlog tome Kivi, koji je, prema “pravilu” voća, bogat vitaminima i mineralima potrebnim organizmu. Njegovi prirodni spojevi kriju značajne zdravstvene dobrobiti pa je vrijeme da ga uvrstite u svoju prehranu ako već niste.

dijetetičar Gillian Culbertson iz Klinika Cleveland otkriva vrhunske zdravstvene dobrobiti kivija i objašnjava zašto je izvrstan zeleni dodatak vašem tanjuru:

1. Osigurava besprijekoran rad crijeva

Kivi je izvrstan izvor vlakana, sadrži 5 grama po šalici. The vlakno osigurati nesmetan rad probave. Ali budi pažljiv: Velik dio biljnih vlakana je “skriven” u koži, pa ga je bolje dobro oprati i konzumirati s korom. Utvrđeno je da kivi koristi crijevo na načine koje druga hrana ne postiže lako. Između ostalog, razni znanstveni dokazi pokazuju da konzumacija kivija smanjuje nadutost i probavne tegobe, a ujedno olakšava pražnjenje debelog crijeva. Ujedno doprinosi održavanju ravnoteže crijeva zahvaljujući visokom udjelu prebiotika, sastojka neophodnog za rast probiotika, odnosno “dobrih” crijevnih bakterija.

„Prava ravnoteža probiotika važna je za mnoge tjelesne procese, uključujući borba protiv bolesti i regulacija hormona», kaže dr. Culbertson. “Ravnoteža dobrih bakterija može spriječiti probavne probleme, određene infekcije i stanja poput sindroma iritabilnog crijeva. Prebiotici su važni jer su izvor hrane za ove zdrave bakterije.”

2. Jača imunitet i održava kožu čvrstom

Kad dođe do razgovora vitamin C, naranče dobivaju svu slavu. Međutim, jedan kivi može osigurati više ovog vitamina nego dvije naranče. Između ostalog, vitamin C važan je za jačanje imunološkog sustava, ali i za borbu protiv umora. Istovremeno, pomaže tijelu da apsorbira potrebne količine željeza potrebne za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su odgovorne za prijenos kisika do organa i tkiva. Ovaj vrijedan vitamin također jača stvaranje kolagena u koži te tako pridonosi zacjeljivanju rana i održavanju mladolikosti kože.

“Manjak vitamina C danas je rijedak, ali mnogi ljudi još uvijek ne dobivaju optimalnu količinu”, napominje nutricionistica. “Konzumiranje kivija, u kombinaciji s drugim povrćem i voćem, pomaže u svakodnevnom unosu dovoljne količine vitamina.”

3. Štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava

Mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno Vitamin E iz njihove prehrane. Ovaj vitamin je, međutim, važan nutrijent za imunitet i zdravlje srca. Također pomaže proširiti krvne žile, smanjujući rizik od srčanog ili moždanog udara. Jedan kivi sadrži 7% preporučene dnevne količine vitamina E.

“Kiwi je jedno od rijetkih voća koje sadrži dobru količinu vitamina E”, naglašava dr. Culbertson. “Studije pokazuju da je vitamin E u kiviju bioraspoloživ, pa ga tijelo može lako iskoristiti.”

4. Ima snažno antioksidativno djelovanje

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i E, kivi je također dobar izvor antioksidansa. Ove hranjive tvari bore se protiv oštećenja stanica uzrokovane slobodnim radikalima nastalim zbog čimbenika poput sunčevog zračenja, onečišćenja zraka i modernog načina života.

„Konzumiranje hrane bogate antioksidansikao što je kivi, može smanjiti rizik od bolesti, uključujući neke vrste raka i bolesti srca,” naglašava dr. Culbertson. “Bolje je dobiti potrebne antioksidanse iz cijelog voća i povrća nego iz dodataka, jer njihova učinkovitost nije potvrđena.”

Kivi u kombinaciji s drugim voćem i povrćem jača imunitet, posebno u zimskom razdoblju kada vrebaju prehlade i drugi virusi, a povezivan je i s poboljšanjem raspoloženja.

5. Jača rad organa

Srcu, bubrezima, mišićima i živcima potreban je kalij za pravilno funkcioniranje. Mnogi ljudi ne unose dovoljno ovog važnog elektrolita. Međutim, jedan kivi sadrži 215 mg kalija, što je više nego dvostruko više od količine koja se nalazi u drugim namirnicama poznatim po sadržaju kalija, poput zelene salate i maslaca od kikirikija.

Unos kalija hranom mogao bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolestikao što su visoki krvni tlak i moždani udar, za sprječavanje stvaranje bubrežnih kamenaca i za zaštitu od osteoporoze i dijabetesa tipa 2.

“Kalij pomaže regulirati kemijske reakcije i razine tekućine u tijelu,” kaže dr. Culbertson. “Mnogi ljudi unose velike količine natrija iz prehrane, što snižava razinu kalija i može dovesti do zdravstvenih problema. Konzumiranje hrane bogate kalijem i ograničavanje natrija može vratiti ovu ravnotežu.”

6. Održava gustoću kostiju

THE vitamin K često se ne shvaća ozbiljno. Unatoč činjenici da mu se ne posvećuje jednaka pozornost, važan je nutrijent. “Održava kosti jakima, smanjujući rizik od osteoporoze”, kaže dr. Culbertson. “Također vas može zaštititi od ozbiljnih stanja kao što je koronarna bolest srca, jedan od vodećih uzroka srčanog udara i zatajenja srca.” Jedan kivi sadrži 31 mg vitamina K, oko 25% do 30% odgovarajućeg unosa za većinu odraslih osoba.

Na kraju, stručnjakinja savjetuje da kivi konzumirate u kombinaciji s drugim nutritivno vrijednim namirnicama. “Niti jedna hrana vam ne može pružiti sve vitamine i minerale koji su vam potrebni”, kaže dr. Culbertson. “Učinite svoj tanjur šarenim: dodajte crvenu, zelenu, ljubičastu, narančastu i žutu hranu. Raznolikost je ključna kada se radi o zdravoj prehrani.”

Čitaj više:

Šest namirnica koje će vam pomoći da lako i brzo zaspite

Slatko kiselo voće koje štiti obranu i snižava tlak

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki