Želite kvalitetan sir, znajte to po ova dva znaka

Jedan od najvećih problema Bugara vezanih uz prehrambene proizvode su visoke cijene i niska kvaliteta. U posljednje vrijeme došlo je do značajnog povećanja cijena proizvoda, ali u isto vrijeme nije došlo do poboljšanja u kvaliteti.

Želite kvalitetan sir, tražite ove 2 oznake

Sirevi su, primjerice, u posljednjih godinu-dvije rekordno poskupili, a najneugodnije je što su i imitacije prepune hidrogeniziranih masnoća i palminog ulja, koji se smatraju štetnima za zdravlje, skupe, a za organski i eko proizvodi od čistog mlijeka, koje možete pronaći po troznamenkastoj cijeni, većina Bugara ne usudi se ni pomisliti na to.

Društvenim mrežama obišle ​​su fotografije nekih proizvoda koji se kod nas i u inozemstvu prodaju po različitim cijenama, a oni u Bugarskoj su se pokazali znatno skupljima.

Drugi su šaputali da je kvaliteta iste marke kod nas niža nego u inozemstvu. Plaćamo puno kao krajnji potrošači za sir, ali izvlačimo li iz njega barem kvalitetu i hranjivu vrijednost? Kvalitetan sir je skup, to je činjenica, ali može biti i skup.

Dakle, osim po cijeni, koja vjerojatno više nije presudna, trebali bismo po drugim znakovima prepoznati kvalitetan sir i biti sigurni da ne bacamo novac.

Topljeni sir dobar je za kosti i zglobove

Mi ćemo vam pomoći u ovom zadatku. Dva znaka po kojima možemo prepoznati kvalitetan sir – u trgovini i kod kuće. Ne može se golim okom reći koliko i kakvog je mlijeka u siru, ali možemo reći je li dobro zreo ako znamo na što trebamo paziti.

Dva znaka koja će nam pomoći su:

Boja proizvoda – svjetlija boja označava zrelost, dok više masnasta boja označava da sir nije dobro sazreo. Nezrelo se vidi i po tome što stoji kao u prugama, a još je i vodenasto. Sadržaj vode u pakiranju znači samo jedno – nezreo sir.

Isprobajte i vi koliko je sir mekan.

Ona kvalitetna nije ni premekana ni tvrda kao kamen. To su bitne karakteristike na koje treba obratiti pozornost u trgovini i po kojima možete razlikovati nezreli sir i odabrati drugu marku, a kod kuće možete nastaviti s utvrđivanjem okusa po kojem ćete također razlikovati kvalitetan sir od loše kvalitete.

Okus je druga stvar na koju se treba osloniti da bi se otkrila kvaliteta. I ovdje ne govorimo o vašim osobnim preferencijama, koji svježi sir volite, već o određenim pravilima po kojima ćete pronaći dobar proizvod.

Feta sir može biti opasno jesti

Naravno, ne možete se raspakirati i isprobati u dućanu, ali barem ćete znati da idući put ne kupujete od istog ako prepoznate da nije kvalitetan. Nezreli sir se ne topi u ustima, već se mrvi poput mrvica.

Ona nezrela i nekvalitetna mrvi se kad se reže nožem ili se razmazuje po nožu. Kvalitetu možete provjeriti i tako da komadić sira stavite u tavu na vatru. Ako je dobro zrelo, uhvati se korica i miriše na maslac, a ne nestane kao voda u tavi.

Kupujte odgovorno i poštujući kvalitetu kako ne biste bacali novac na palmino ulje umjesto sira s mlijekom./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki