Jedan od najvećih problema Bugara vezanih uz prehrambene proizvode su visoke cijene i niska kvaliteta. U posljednje vrijeme došlo je do značajnog povećanja cijena proizvoda, ali u isto vrijeme nije došlo do poboljšanja u kvaliteti.
Želite kvalitetan sir, tražite ove 2 oznake
Sirevi su, primjerice, u posljednjih godinu-dvije rekordno poskupili, a najneugodnije je što su i imitacije prepune hidrogeniziranih masnoća i palminog ulja, koji se smatraju štetnima za zdravlje, skupe, a za organski i eko proizvodi od čistog mlijeka, koje možete pronaći po troznamenkastoj cijeni, većina Bugara ne usudi se ni pomisliti na to.
Društvenim mrežama obišle su fotografije nekih proizvoda koji se kod nas i u inozemstvu prodaju po različitim cijenama, a oni u Bugarskoj su se pokazali znatno skupljima.
Drugi su šaputali da je kvaliteta iste marke kod nas niža nego u inozemstvu. Plaćamo puno kao krajnji potrošači za sir, ali izvlačimo li iz njega barem kvalitetu i hranjivu vrijednost? Kvalitetan sir je skup, to je činjenica, ali može biti i skup.
Dakle, osim po cijeni, koja vjerojatno više nije presudna, trebali bismo po drugim znakovima prepoznati kvalitetan sir i biti sigurni da ne bacamo novac.
Topljeni sir dobar je za kosti i zglobove
Mi ćemo vam pomoći u ovom zadatku. Dva znaka po kojima možemo prepoznati kvalitetan sir – u trgovini i kod kuće. Ne može se golim okom reći koliko i kakvog je mlijeka u siru, ali možemo reći je li dobro zreo ako znamo na što trebamo paziti.
Dva znaka koja će nam pomoći su:
– Boja proizvoda – svjetlija boja označava zrelost, dok više masnasta boja označava da sir nije dobro sazreo. Nezrelo se vidi i po tome što stoji kao u prugama, a još je i vodenasto. Sadržaj vode u pakiranju znači samo jedno – nezreo sir.
Isprobajte i vi koliko je sir mekan.
Ona kvalitetna nije ni premekana ni tvrda kao kamen. To su bitne karakteristike na koje treba obratiti pozornost u trgovini i po kojima možete razlikovati nezreli sir i odabrati drugu marku, a kod kuće možete nastaviti s utvrđivanjem okusa po kojem ćete također razlikovati kvalitetan sir od loše kvalitete.
Okus je druga stvar na koju se treba osloniti da bi se otkrila kvaliteta. I ovdje ne govorimo o vašim osobnim preferencijama, koji svježi sir volite, već o određenim pravilima po kojima ćete pronaći dobar proizvod.
Feta sir može biti opasno jesti
Naravno, ne možete se raspakirati i isprobati u dućanu, ali barem ćete znati da idući put ne kupujete od istog ako prepoznate da nije kvalitetan. Nezreli sir se ne topi u ustima, već se mrvi poput mrvica.
Ona nezrela i nekvalitetna mrvi se kad se reže nožem ili se razmazuje po nožu. Kvalitetu možete provjeriti i tako da komadić sira stavite u tavu na vatru. Ako je dobro zrelo, uhvati se korica i miriše na maslac, a ne nestane kao voda u tavi.
Kupujte odgovorno i poštujući kvalitetu kako ne biste bacali novac na palmino ulje umjesto sira s mlijekom./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!